Kampanj – 24 månaders avgiftsfritt

För dig som längtar efter något eget. För dig som vill spela din egen musik. För dig som vill flytta ihop med kärleken. Just nu kan du köpa en 1:a eller 2:a av Ikano Bostad och bo 24 månader avgiftsfritt.*

Erbjudandet gäller nya kunder som köper en 1:a eller 2:a i Stockholm, Uppsala eller Malmö innan den 11 oktober 2019. I Malmö gäller erbjudandet endast de 24 första kunderna så passa på!

Köp lägenhet i Stockholm

I Stockholm hittar du de omtycka bostadsområdena Årstahusen, Vegastaden och Barkarbystaden. Här finns kvadratsmarta, ljusa 1:or med stora balkonger och öppna IKEA-kök.

Köp lägenhet i Malmö

I Malmö släpptes precis nytt i populära Västra Hamnen och Sorgenfri. Spana in Brf Grilla och Brf Skapa om du vill bo centralt i nyproduktion. Eller kanske ett parkläge i Elinegård?

Köp lägenhet i Uppsala

I Uppsala bygger vi nytt på Råbyvägen, endast 12 bussminuter från Uppsalas stadskärna. Här kan du hitta din egen drömmiga lägenhet och flytta in direkt.

Sharon Lavie är familjeekonom på Ikano Bank och hon har skrivit flera artiklar om just bostadsmarknaden och bostadssituationen för unga.

Har du något tips till unga som vill in på bostadsmarknaden?
Gör en budget innan du bestämmer dig. Titta över din ekonomi och se vilka kostnader du får varje månad. Köper du en lägenhet med avgiftsfria månader ska du räkna med kostnaden för månadsavgiften.

Hur kan man köpa tillsammans med sina föräldrar?
Det är inte alla föräldrar som har möjlighet att hjälpa sina barn med bostadsköpet, men om det går så finns det några saker att tänka på. Det är bra att skriva ett skuldebrev där du skriver till exempel ”Jag har lånat xx av mamma och pappa och det ska betalas tillbaka den xx”

Om pengarna inte ska betalas tillbaka skriver ni istället ett gåvobrev och där är det bra att specificera om gåvan är ett förskott på arv eller inte.

Ytterligare en väg att gå är att föräldrarna står på kontraktet. Då hyr du lägenheten av dem.

Vad ska man tänka på när man väljer sin första bostad?
Ta dig inte vatten över huvudet utan börja i det lilla. Välj ett prisvärt boende så kan du växla upp till något större när du bildar familj eller får högre lön. Börja med en liten lägenhet där dina kostnader inte äter upp hela lönen. Det ger en trygghet att veta att man klarar av de flesta situationer.

Avgiftsfritt – pengar över

Att slippa månadsavgiften i två år innebär att du kan flytta in och känna dig trygg med att pengarna kommer att räcka och bli över. Men lägg undan pengarna från din vardagsekonomi för att börja vänja dig vid utgiften. Här är Sharon Lavies bästa tips:

 • Buffert – Lägg undan till en buffert. Även om lägenheten är ny kan något i privatlivet hända. Bilen kanske går sönder eller du kanske blir sjuk eller arbetslös under en period och inte har samma inkomst. En buffert är alltid bra att ha.
 • Återbetalning – Om dina föräldrar har hjälpt dig med ett lån kan pengarna för månadsavgiften vara en början på en återbetalning.
 • Möbler – Det är mycket nytt som behövs när du flyttar. Stekpanna, dammsugare… vissa saker har du kanske inte tänkt på? Då är det bra att ha lite extra pengar att använda.
 • Spara – Spara pengarna till något du vill göra i framtiden. Eller till om räntorna skulle stiga.

Frågor och svar

 • Måste jag betala vinstskatt?

  De eventuella skattekonsekvenser som kan bli kommer inte att uppstå förrän du säljer din lägenhet. Så som skattereglerna ser ut idag kommer du alltså inte att behöva betala någon skatt för erbjudandet i samband med tillträdet eller under de 24 avgiftsfria månaderna.

  Det är alltså först i samband med en framtida försäljning av din lägenhet som beskattningen sker i samband med att eventuell vinst beräknas på lägenheten. Skatteverket räknar de avgiftsfria månaderna som en rabatt på inköpspriset. Det innebär att din eventuella vinst kommer att bli större och beskattas mer. Alternativt att din eventuella förlust blir mindre, något som resulterar i ett lägre förlustavdrag. Vi rekommenderar dig att du vänder dig till din bank eller till Skatteverket om du har fler frågor kring eventuella skattekonsekvenser.

 • Hur påverkas bostadsrättsföreningen?

  Föreningens ekonomi kommer inte att påverkas av erbjudandet. Ikano Bostad står för månadsavgiften till föreningen.

 • Varför gäller det bara 1:or och 2:or?

  De flesta som köper en lägenhet för första gången köper oftast en 1:a eller en 2:a. Vi vill försöka bidra till att göra det lite enklare för förstagångsköpare eller unga par som vill flytta ihop. Självklart behöver du inte ha någon speciell ålder för att ta del av erbjudandet.

*Villkor 24 månader avgiftsfritt

Erbjudandet gäller endast för 1:or och 2:or i Stockholm, Malmö och Uppsala. Erbjudandet gäller mellan 9 september och 11 oktober 2019 i Stockholm, Malmö och Uppsala. I Malmö gäller erbjudandet de 24 första kunderna.

För att få ta del av erbjudandet måste du vara ny kund, vilket betyder att du skriver ditt första avtal på den lägenhet du vill köpa. Du får bara ha en pågående affär hos oss. Lägenheten ska finnas till salu på ikanobostad.se och du måste skriva på ditt avtal under kampanjperioden. Priset för bostadsrätten är fast och kan inte förhandlas.

Ikano Bostad ersätter bostadsrättsföreningen med månadsavgiften, som framgår av föreningens ekonomiska plan, under 24 månader från och med tillträdesdagen. Om avgiften höjs under 24 månaders-perioden debiteras köparen överskjutande belopp. Om avgiften sänks under perioden, tillfaller överskjutande belopp Ikano Bostad.

Erbjudandet kan inte överlåtas till annan köpare.