Trainee på Ikano Bostad

Denis Corluka skriver om sina erfarenheter från det första blocket

Erfarenheter från tiden på Produktion

Hej vänner! Det är kallt, blaskigt, och mörkt ute, men det här är inga bekymmer för mig för nu sitter jag på ett varmt, ljust och hemtrevligt kontor istället ;) Mitt första block i traineeprogrammet är slut. Totalt spenderade jag ca 6 månader ute i produktionen. Det har varit en spännande resa - från att man kom med kostymbyxor första dagen och var helt felklädd till att man satt på möten och kunde argumentera för en viss lösning man tagit fram.

Det har inte alltid varit roligt och produktionen passar inte alla men jag är otroligt glad över att ha varit ute i produktionen. Jag har lärt mig en massa och framförallt har jag haft privilegiet att få känna fantastiska människor som Sara och Ricard. Tiden har gett mig något jag aldrig hade kunnat få om jag satt på ett kontor – en helt annan, djupare förståelse för produktionen. Nu förstår jag de olika rollerna mycket bättre. Jag förstår även att saker och ting ute i produktionen är betydligt mycket mer komplicerade jämförelse med i teorin.

En av de absolut viktigaste insikterna jag tar med mig är att man i mång fall fysiskt måste gå ut och inspektera så att de olika momenten är utförda på arbetsplatsen. Det är ytterst viktigt att man har rätt information för att kunna samordna de övriga entreprenörerna.

Varför är den här förståelsen viktig?

Jag har redan nu stött på ett flertal tillfällen där jag har behövt förstå processen ute i produktionen för att kan fatta ett bra beslut. Jag tror att en större förståelse för byggprocessen, organisationens olika delar och framförallt produktionen kommer leda till att man tar bättre beslut i framtiden – och detta är direkt avgörande om man en dag vill vara en duktig projektledare.

Vem passar produktionen?

Produktionen är en arbetsplats där mycket händer och där ingen dag är den andra lik. Det är fartfyllt, mycket planering och mycket problemlösning. Med det sagt så måste man vara flexibel, organiserad, bra på att tidsplanera, stresstålig samt lösningsorienterad.

Lösningarna brukar komma från erfarenhet eller från andra projekt med liknande problem. Så om du känner att det är skönt med att inte behöva vara alltför strategisk men ändå vara lösningsorienterad, du är stresstålig och tycker om att organisera och planera, ja då tror jag att produktionen kan vara något för dig!

Så, vad väntar mig nu?

Som jag nämnde i inledningen så sitter jag på ett varmt, ljust och hemtrevligt kontor och jag har precis påbörjat projektlednings-blocket. Mer om det i framtida inlägg.

Veckans lärdom: Förbered dig ordentligt inför möten. Om du bjuder in till möten, ha tydlig agenda på mötet så att deltagarna kan förbereda sig.

/Denis

PS Produktionen börjar vid 06.30, så det är en fördel om du är en morgonmänniska! DS

Jobba hos oss

Vi tror att det är bra att vara jordnära, ha roligt, samarbeta och göra skillnad.

Om oss

Är det här början på en lång vänskap?