Dags att odla

Odla din egen sallad eller engagera grannarna - grönt inomhus och odling är mer populärt än någonsin. Någon som drivit flertalet odlingsprojekt är Niclas Lundius Mörck, och han ser inga hinder på vad som går att åstadkomma med ett knippe odlingsvilja.

- Odling samlar människor. Och det spelar ingen roll hur mycket du kan sedan tidigare, här finns det plats för alla, säger han.

Odling plus gemenskap lika med sant! I alla fall om man får fråga Niclas Lundius Mörck som tillsammans med Niklas Hjelm driver företaget Alnarp Foodtech. Han menar att odling har en låg ingångströskel och är ett bra sätt att samla människor. Och det spelar ingen roll hur mycket du kan sedan tidigare, en gemensam odlingslott är en plats för alla.

­- Oavsett om man odlat i många år eller aldrig sått ett frö tidigare så finns det alltid en plats för en. Gamla och unga som möts med olika bakgrunder och delar med sig av sina erfarenheter. Tillsammans skapar de en trevligare plats att bo på, säger han.

För grannsämjans skull kan det dock vara bra att komma överens hur mycket tid som ska läggas ner. Vill man odla fruktsättare krävs det både mer tid och engagemang av de som odlar. Exempel på det kan vara tomater, gurkor, jordgubbar och chili.

- Det är såklart svårslaget att få gå och plocka egna solmogna tomater och jordgubbar - på det viset är det absolut värt arbetet. Men vill man komma igång med något smidigt och snabbt är olika salladssorter, svartkål, spenat eller de flesta örter ett bra tips. Även rädisor och ruccola är lätta att komma igång med och ger bra skörd för arbetet, menar han.

Att ta hem odlingen

Går du i odlingstankar hemma och undrar hur du bäst ska göra finns det några tydliga göra och inte göra att förhålla sig till. Enligt Niclas behöver du vara vaksam på att du inte vattnar för mycket samtidigt som växten får för lite ljus – det sistnämnda krävs för att fotosyntesen ska fungera och det är i huvudsak det som får den att växa. Men han har ett bra knep för att veta när det är dags för vattning.

- För att minska risken för övervattning är mitt bästa tips att ha alla krukor på fat och vattna i fatet. När fatet är torrt är det dags att vattna. Sedan är en ljus plats för växterna är viktigt, gärna ett fönster åt söder, säger han.

Det är inte bara som inredning eller för den goda smaken som odling hör hemma i din bostad. Genom att odla växter inomhus kan man dessutom få upp luftfuktigheten något, vilket såklart är positivt för klimatet inomhus. Niclas lägger dock till att det inte räcker att plantera bara en planta och hoppas på att det ger någon större skillnad.

- Det finns vissa växter som fungerar lite bättre på att rena luften, som med fördel kan placeras i sovrummet eller i ett kontor. Exempel på det är gerbera, grysantemum eller fredskalla. Men mitt bästa tips är trots allt att hitta växter som du tycker om – och som du kanske till och med kan äta. Då brukar det ofta resultera i att de hålls vid liv och att du fortsätter odla. Enligt mig går det inte att ha för många växter hemma, fortsätter Niclas.

Odla helt utan jord

Hemmaodling är ett hett ämne just nu och allt fler intresserar och engagerar sig. Niclas är väl insatt i trenderna och lyfter hydroponik som något som blivit allt mer populärt de senaste åren. Det är när man odlar utan jord. "Hydro" betyder vatten och "ponic" är grekiskt och betyder arbeta, alltså arbetande vatten.

- För att förenkla är det när man odlar med eller utan substrat och istället tillsätter näring genom vattnet. Detta verkar vara en trend som håller i sig, och fler och fler hobbyodlare har börjat intressera sig just för denna odlingsteknik, avslutar han.

Om Alnarp Foodtech

Alnarp Foodtech är ett företag som drivs av Niclas Lundius Mörck och Niklas Hjelm med säte i Alnarp. Sedan slutet av 2019 och början av 2020 har de påbörjat arbetet med att etablera en mötesplats för innovation och kunskapsutbyte som de kallar Grohuset Alnarp - där skapar de möjligheten att mötas och sprida kunskap kring dagens och framtidens matproduktion. Tillsammans har de även drivit flertalet odlingsprojekt och utbildat i hydroponisk odling.