Trainee på Ikano Bostad

Denis Corluka skriver om hur han tänkte när han skulle välja företag för att bli trainee.

Att välja rätt företag

Hej!

Hoppas alla har haft en bra jul och nyårshelg. I det här inlägget kommer jag att skriva om hur jag tänkte när jag valde att bli trainee på Ikano Bostad. Jag skrev kort i ett annat inlägg att Ikano Bostads traineeprogram är uppbyggt likt andra program – där programmen ofta är indelade i olika block. Men om programmen är lika, vilket ska man då välja?

När man väl fått kontakt med ett eller flera företag, då måste man börja fundera om man verkligen vill vara där. Jag tror att för ett långsiktigt samarbete behöver företagets ambitioner och värderingar vara likt dina.

Så, varför hamnade jag på Ikano Bostad? Jag fick känslan av att Ikano Bostad är ärliga, att de vill satsa på mig, och att de ser ett långsiktigt samarbete. Ikano Bostad gav mig ett genuint och ärligt bemötande där jag förstod väldigt snabbt att det är ett värderingsstyrt företag. Men jag var ändå osäker om allt verkligen stämde. ”Här trampar vi inte på folk, här är vi ärliga, här är vi rättvisa, här är vi schyssta, här vågar vi gå vår egna väg...” fick jag höra. Ett av orden jag uppmärksammade var ”prestigelöshet”. Detta tog jag med mig till  min intervju och bad som ett konkret exempel på prestigelöshet. Jag fick ett genuint, ärligt och bra svar, vilket stärkte min vilja att börja på Ikano Bostad. 

Jag ville också veta om Ikano Bostad var villiga att satsa på sina trainees eller inte. Detta var en vital fråga som jag ställde redan på min första intervju. Jag fick förklarat för mig att det är svårt att rekrytera personer till nyckelroller inom organisationen, och att man därför väljer att ta in trainees för att utveckla dessa. Det här svaret räckte för mig. Då vet jag att Ikano Bostad är seriösa med sina trainees kompetensutveckling – både personlig men också professionell kompetensutveckling.

Jag vill få så bred kunskap som möjligt för att kunna fatta bättre beslut i framtiden. En annan aspekt med bred kunskap är att man antagligen kommer avancera snabbare i karriären då man har större inblick i de olika delarna av byggprocessen.

 

Tips inför valet av traineeplats

  • Gör mycket research
  • Ska du på intervju - se till att förbereda frågor innan
  • Ta reda på hur företaget vill satsa på sina trainees
  • Tänk på att välja ett företag med värderingar som matchar dina egna

 

/Denis

Bilderna ovan är från en traineeträff vi hade i Malmö. Vi tittade på projekten i Elinegård och spelade boule. Jag och Björn, som också är trainee, vann!

Jobba hos oss

Vi tror att det är bra att vara jordnära, ha roligt, samarbeta och göra skillnad.

Om oss

Är det här början på en lång vänskap?