Trainee på Ikano Bostad

Hur ser en vanlig dag på Ikano Bostad ut?
Följ med vår trainee Denis under en dag som projektledare.

 

 

En vanlig dag på Ikano Bostad

En dag på Ikano Bostad är aldrig den andra lik. I alla fall inte för mig som är i projektledarblocket av traineeprogrammet.

Jag sitter för det mesta på kontoret i ett öppet landskap omgiven av kollegor. Men det är ofta man behöver vika av för något helt nytt; till exempel åka ut till ett bygge, träffar konsulter eller jobbar med någon verksamhetsutvecklingsgrupp. Det händer mycket, det är full fart och det är roligt – precis så som jag tänkte mig att en bra arbetsplats ska vara!

Som ni kanske redan har förstått så är ingen dag den andra lik. Det beror på vilken fas de olika byggprojekten är i. Så här såg en av mina dagar ut:

06.15: Dags att gå upp och göra sig i ordning. Jag brukar titta lite snabbt i mitt schema för att få bättre koll på dagen innan jag sätter mig på tvärbanan. Jag har för vana att lyssna på någon schysst podd (kan starkt rekommendera Stadspodden) eller musik.

07.30: När jag anländer till kontoret brukar jag titta närmare på schemat och organisera dagen. Därefter brukar jag läsa nyheter om branschen och bostadsmarknaden.

07.45: Eget arbete. Beroende på vad som händer i projekten kan det se olika ut. I många fall är det förberedelser inför kommande möten, men det kan också innebära att leta återförsäljare av en viss produkt eller lägga upp en strategisk försäljningsplan. Eller skriva ett projektprogram för att beskriva visionen för ett framtida projekt.

08.30: Frukost med kollegorna. Ikano Bostad bjuder på frukost varje morgon och det dukas fram nybakat bröd, nybryggt kaffe och en härlig atmosfär. Det bästa med frukosten är att alla samlas, från chefen till traineen, och pratar om allt mellan himmel och jord. Det skapar en prestigelös och avslappnad atmosfär inom företaget där steget till chefen eller andra inom organisationen aldrig är speciellt långt.

09.00: Eget arbete. Antingen fortsätter man med det man gjort tidigare eller så påbörjar man något nytt. I många fall kan det även hända att något akut måste lösas, och då måste man vara flexibel.

11.00: Lunch. Som ny på jobbet kan jag verkligen rekommendera att luncha ute mycket med kollegor. Visst det kan bli rätt dyrt men det är ändå värt det. Man kommer mycket närmare varandra och man boundar på ett mer privat plan.

12.00: Möte. Som jag skrivit i ett tidigare blogginlägg är det väldigt viktigt att förbereda sig inför möten, ha tydliga agendor och hela tiden försöka få ut något vettigt från mötet.

En mötesintensiv dag kan man träffa flera olika discipliner, allt från arkitekteter, konstruktörer, marknadsansvariga till olika entreprenörer och verksamhetsutvecklare. Det är viktigt att se till så att synpunkter och beslut dokumenteras och förmedlas inom projektgruppen.

Antal timmar man sitter i möten varierar mycket från vecka till vecka, allt från 5 till 20 timmar.

14.00: Eget arbete och en kaffepaus. Dagen börjar kännas tung, huvudet hänger inte med som det gjort tidigare under dagen och motivationen är inte på topp. Då får man ta en kaffe med en kollega, prata om den senaste Netflix-serien under 15 min och ladda om batterierna.

16.30: Slut för dagen. Just slut för dagen stämmer inte riktigt om man är tjänsteman då det alltid finns ett visst ansvar även om man lämnat kontoret. Om någonting allvarligt skulle hända i ett av projekten så måste man vara tillgänglig. Detta inträffar dock extremt sällan.

När jag började på Ikano Bostad var min chef väldigt tydlig med att hon inte förväntar sig att jag ska jobba efter kontorstid och att det är viktigt att ha ett privatliv. Det skapar en kultur där det inte förväntas att man ska jobba över i onödan, vilket jag tycker är bra.

Tips: Gå igenom ditt arbetsliv och ditt privatliv och se hur fördelning däremellan ser ut. Det är viktigt att man trivs i båda delarna och om det är något ni misstrivs med, försök förändra det.

Jobba hos oss

Vi tror att det är bra att vara jordnära, ha roligt, samarbeta och göra skillnad.

Om oss

Är det här början på en lång vänskap?