Så kan du spara energi

Vill du göra din plånbok och klimatet en tjänst? Dra ner på elen.

Det finns många saker du kan göra för att dra ner på elanvändningen. Här har vi samlat sju enkla tips. 

 1. Byt ut dina ljuskällor

  Kolla på förpackningen innan du köper en ny lampa. Det är Watt som anger hur mycket el lampan drar. En LED-lampa kan dra 7 Watt och en äldre glödlampa 40 Watt till exempel.
 2. Skippa torkskåpet

  Torktumlare och torkskåp är riktiga energibovar. I ett flerbostadshus står tvättstugan för cirka 15 procent av hela husets energianvändning. Mest energi går åt till att torka tvätten - cirka 70 procent av hela tvättstugans energianvändning. Ett enda gammalt torkskåp kan på ett år dra lika mycket energi som en normalstor villa.
 3. Stäng av standby-läget

  Genom att använda grenuttag med strömbrytare kan du enkelt slå av standby-läget på tv:n och andra apparater i vardagsrummet. Den dolda energitjuven standby står för 2 % av hela landets årliga elförbrukning.
 4. Fyll frysen med böcker

  En tom frys drar mer el än en full. Om du vill fylla ut tomrummen med något är böcker en bra idé. Tänk även på att frosta av frysen ibland. Frosten gör att frysen får jobba hårdare för att hålla kylan.
 5. Golvvärme bara ibland

  Många väljer golvvärme i badrummet och det är skönt för fötterna och bra för att få bort fukt. Men stäng av värmen på natten eller när du reser bort. Det är tyvärr en stor elslukare.
 6. Koka vatten snabbt

  Det som går snabbast är det som drar minst el. Vattenkokare brukar vara en hit. Att använda lock på kastrullen är också bra.
 7. Diska i maskin

  Diskmaskinen drar mindre el och vatten än om du handdiskar. Vänta tills den är full innan du sätter på den.

 

På Ikano Bostad arbetar vi alltid med energieffektivisering. Visste du till exempel att våra kvadratsmarta planlösningar även är klimatsmarta? Energianvändningen i alla våra byggprojekt ska ligga minst 25 procent under Boverkets krav. Bra både för klimatet och för dig.

 

Hållbarhet

Vi vill att det ska vara enkelt för människor att leva hållbart i och runt hemmet.