Trainee på Ikano Bostad

 

 

 

Erfarenheter från Projektledarblocket

Hej vänner! Solen skiner, det är varmt ute och jag är tillbaka på kontoret. Efter fem veckors intensiv tågluff genom Europa är det skönt att vara tillbaka. Innan semestern började avslutade jag projektledningsblocket – en otroligt lärorik och rolig period.

Under fyra månader har jag fått följa med en erfaren och fantastisk projektchef. Jag har fått lära mig allt från hur man gör prognoser, projektprogram och diverse strategier till upphandlingar av entreprenörer och framtagandet av planförslag. Jag är otroligt tacksam för allt jag fått vara med om under perioden och det har varit lärorikt men framförallt roligt.

Det finns vissa aspekter med projektledning som gör det extra roligt. Man har mycket frihet under ansvar och man har en övergripande och samordnande roll. Man får göra många olika uppgifter, dagarna är väldigt varierande och man får träffa många olika yrkesgrupper.

Just friheten att få styra över sitt eget arbete, att få arbeta med många olika yrkesgrupper och att få arbeta i projektform tilltalar mig lite extra. Detta ställer givetvis höga krav och man måste kunna axla många roller – vilket ett traineeprogram förbereder en inför.

Under den här perioden har jag bekantat mig med projektledarrollen och fått uppleva vilka krav och utmaningar projektledarrollen ställs inför. Det jag upplever är att projektledaren måste vara organiserad och strukturerad, driven och lyhörd, man måste vara bekväm med att multitaska mellan diverse uppgifter och det absolut viktigaste – att se till så att projektgruppen mår bra.

Det är en viktig aspekt och alla i gruppen måste känna att de kan vara med och påverka. Jag tycker att projektledarens uppgift är att framförallt få projektmedlemmarna att växa, att vara motiverade men också att se till att de vill vara en del av gruppen, att de trivs och att de har roligt. Projektledaren ska, i min mening, fungera som ett stöd snarare än som en beslutsfattare.

Till alla er som är intresserade av projektledning rekommenderar jag starkt boken How to win friends and influence people av Dale Carnegie. Det är en bok från 1930-talet men den är högst aktuell även idag. Jag vill också tipsa om att lära er byggprocessen. Det är ytterst viktigt att ha koll på när man har en projektledarroll där man måste ha god framförhållning och veta vad som komma skall.

Och kom ihåg: ta det du tycker är bra från erfarna projektledare men kom också ihåg att gör du som alla andra sker det ingen utveckling och du har därför ett ansvar att skapa ditt egna sätt att arbeta och på så sätt vidareutveckla projektledarrollen.

Ha en fortsatt underbar sommar!

//Denis

Jobba hos oss

Vi tror att det är bra att vara jordnära, ha roligt, samarbeta och göra skillnad.

Om oss

Är det här början på en lång vänskap?