Trainee på Ikano Bostad

Denis Corluka skriver om hur det är att ha en mentor

Mr. Miyagi och jag

Hej vänner! Kommer ni ihåg filmen Karate Kid? Vilket mästerverk! Mr. Miyagi – en erfaren och vis karatemästare, Karate Kid – en ung förvirrad pojke med osäker framtid. Det är så jag kände mig första dagen jag började på Ikano Bostad, jag var förvirrad, jag visste inte riktigt vad jag ville och det fanns många osäkerheter kring min framtid. Det är tur att jag träffade min Mr. Miyagi.

Jag har alltid sett en mentor som den där personen som är något äldre än vad man själv är, den där personen som är vis och den där personen som alltid verkar säga rätt saker vid rätt tillfälle (läs Mr. Miyagi). Och min mentor är exakt det där och lite till – han är typ cool?  Jag och min mentor har en relation där vi kramas när vi ses, där vi säger tja till varandra och där vi skrattar och skämtar tillsammans. Vi har alltså ingen formell eller som vissa uttrycker det  ”professionell” relation. Istället har vi skapat en relation där båda parter kan vara sig själva i en avslappnad och trygg miljö. Detta i sin tur skapar en mer transparant miljö där båda parter kan säga vad man tycker och tänker.

Och jag har min mentor att tacka för det här. Min mentor är öppensinnad och han har gett mig friheten att göra våra samtal till precis det jag vill att de ska vara. Och det här är väldigt viktigt. Gör samtalen till det DU vill att de ska vara. En mentorsrelation behöver inte vara avslappnad utan den kan vara formell - den kan vara precis det du vill att den ska vara. Självklart ska det passa båda parter och i början är det nog bäst om båda är öppensinnade och låter det växa fram istället för att tvinga fram något. Jag märkte ganska snabbt att jag gillar att ha nerskrivna agendor som jag skickar till mentorn någon dag innan mötet. Då hinner mentorn förbereda sig och han vet också vad jag vill att vi går igenom. Under mötet har vi en mer avslappnad atmosfär där vi pratar om allt mellan himmel och jord, samtidigt som vi ständigt berör de satta agendorna.

Alla borde ha en Mr. Miyagi!

I början av vår relation var det svårt att förbereda sig inför våra möten. Jag visste inte riktigt vad jag skulle ta upp och det kändes som att man måste ta till vara på detta unika privilegium som företaget gett en. Detta skapade en viss prestationsångest och jag kände att jag måste ta upp relevanta frågor som leder min utveckling framåt. Det här är något som tar tid. Dels så måste relationen få växa fram naturligt och dels så vet man oftast inte riktigt vad man vill när man är nyexad och precis börjat arbeta. Låt det ta tid! Min mentor gav mig tipset att skriva dagbok och kontinuerligt skriva ner vad jag tänker, känner, vill förändra etc. Det här ledde till att jag alltid hade frågor att ta upp under våra samtal – frågor som leder till utveckling.

En viktig aspekt med att ha en mentor är att du utvecklas och växer som person. Det är inte mentors uppgift att leda din utveckling – det är din uppgift! Det här är väldigt viktigt att komma ihåg. En mentor ska fungera som ett slags bollplank, ett väldigt smart och erfaret bollplank som kanske varit där du är idag och är där du vill vara en dag. Min mentor har varit där jag är idag, han har också varit trainee och gått ett liknande traineeprogram. Han förstår vad jag går igenom och kan därför ge väldigt bra input och hjälpa mig att nå mina mål och ambitioner. Idag är han affärsområdeschef – han är där jag en dag vill vara.

Ha det bra så hörs vi snart igen :)

/Denis

Jobba hos oss

Vi tror att det är bra att vara jordnära, ha roligt, samarbeta och göra skillnad.

Om oss

Är det här början på en lång vänskap?