Så förbereder du dig inför årsstämman

Under våren är det många bostadsrättsföreningar som fixar med det sista inför årsstämman. Medlemmar ska bjudas in, inte för tidigt, inte för sent. Dina styrelseledamöter har bråda dagar framför sig. Och du som inte sitter i styrelsen, vad kan du göra för att få ut det mest av stämman?

Gå på mötet

Först och främst – gå på mötet. Speciellt i stora föreningar är det lätt att tänka att du inte behöver gå, andra har koll. Men det är faktiskt ditt boende det handlar om. Inte vill du väl att andra ska ta beslut utan att du är med och röstar. I kallelsen står det om det finns motioner som ni kommer att rösta om på stämman. Mötet brukar gå snabbt och tar sällan mer än en timme.

Skriv en motion

Har du en bra idé som du vill att styrelsen ska ta upp på stämman? Skriv en motion. Du måste göra det i god tid innan stämman så att motionen kan komma med i kallelsen. Exempel på frågor som medlemmar brukar ta upp är inglasning av balkonger, och hur grillning ska tillåtas, hitta på något kul för barnen på gården. Ta inte upp privata frågor här. De kan du ta enskilt med styrelsen.

Läs årsredovisningen

På stämman kommer ni att gå igenom årsredovisningen. Läs igenom den innan så vet du vad den handlar om och kan förbereda om du har frågor du vill ha svar på.

Sitta i styrelsen

Fundera på om du vill vara med i styrelsen. Nu har du din chans. Att sitta i styrelsen är ett utmärkt sätt att få koll på hur bostadsrättsföreningen fungerar. Några kompetenser som är bra att ha med i en styrelse är: teknik, ekonomi, juridik, kommunikation, men viktigast är en vilja att bidra och engagera sig.

Lycka till!

Vi är med dig hela vägen

Ikano Bostad hjälper nya bostadsrättsföreningar att bli varma i kläderna. De första styrelseledamöterna som väljs in bland de boende får gå en utbildning. Den byggande styrelsen som består av oberoende brf-experter som Ikano Bostad arvoderar kommer tillsammans med Ikano att fasa in i de nya ledamöterna i styrelsearbetet i några månaders tid. Kontrakt med ekonomisk och teknisk förvaltning är redan klara. Så mycket som möjligt är förberett av oss så att den nya styrelsen enkelt kan ta över.

Bostadsbloggen