Skapa en bivänlig balkong

I Sverige finns 270 arter av vilda bin och en tredjedel av dem är hotade. Hjälp dem genom att skapa en bivänlig balkong.

Honungsbin bor i samhällen och flyger flera kilometer i jakt på blommor, men det finns även solitära bin som lever ensamma och håller sig nära hemmet. De solitära bina är mycket viktiga för pollineringen av våra frukter och bär och du kan hjälpa dem genom att plantera blommor och bygga vildbihotell.

Blommor som bina gillar

Vårkrokus, scilla, klöver, lavendel, timjan, kärleksört, ljung. Med dessa lila och blåa toner kan du skapa en vacker och väldoftande balkong. Väljer du en klöver med nästan svarta blad har du dessutom en effektfull bas i de flesta krukarrangemang.

Bygg ett enkelt bihotell

Borra hål i en träbit och häng upp i soligt läge. Hålen ska vara 5-6 cm djupa och inte gå igenom träbiten helt. Se till att hålen har olika storlek för att passa olika slags bin.

Blommor för hela säsongen

Låt balkongen blomma hela säsongen. Tidig vår och sen höst är det färre blommor ute i naturen och då kan din balkong bli en välkommen godisbutik för hungriga bin och humlor. Frosttåliga vårblommor är penséer, tusensköna och pärlhyacinter. Och planterar du några lågväxande luktärter i en större kruka har du blommor till långt in på hösten - förutsatt att du plockar ordentligt med blommor. Luktärter slutar nämligen att blomma när de går i frö.

Lycka till med balkongodlingen!

Vi gillar bin

Just nu är 56 % av Ikano Bostads pågående bostadsprojekt planerade för sedumtak. Sedumtaken lockar till sig bin och humlor och taken suger upp och fördröjer dagvatten.

Källor:
https://www.naturskyddsforeningen.se/radda-bin
http://www.beeurban.se/vaxter-som-bin-och-humlor-gillar/

 

Bostadsbloggen

Hållbarhet

Vi vill att det ska vara enkelt för människor att leva hållbart i och runt hemmet.