Trainee på Ikano Bostad

Tre månader in! Denis Corluka berättar om den första tidens lärdomar.

Tre månader som trainee

Hej!

Här sitter jag och försöker skriva det andra blogginlägget. Jag tror att jag börjar bli lite förkyld, har varit ute i kylan mer eller mindre hela dagen och jag har bränt tungan på glödhett kaffe. Alla dagar är inte glamorösa eller en ”walk in the park” här ute på bygget. Men ibland måste dagarna vara sådana, för det är då jag verkligen uppskattar de små sakerna i livet, som när kollegan kommer med en pepparkaka och glödhett kaffe i en Ikano-mugg med texten ”schysst”.

I det förra inlägget glömde jag berätta att jag är ute i produktionen och agerar som biträdande byggledare. Jag hade ingen aning vad en byggledare var för något eller hur en byggledare såg ut, men nu vet jag. Det är personen till höger om mig på bilden. Det är Sara Coletti. Hon som kom med glödhett kaffe och en pepparkaka. Hon som ser till att projektet i Hagastaden blir ett lyckat projekt. 

Lärdomar och utveckling

Tre månader in i programmet har jag upptäckt många fördelar med att vara trainee. Det jag främst märkt av är att man har en stor frihet att få styra sin kunskapsutveckling. Jag får till exempel gå på utbildningar, frukostseminarier, boka in möte med utvecklingschefen och hållbarhetschefen – bara för att jag är nyfiken. Är inte det fantastiskt? En annan stor fördel som jag känt av är att man får ett stort kontaktnät – både inom organisationen men även med externa parter. Jag är överallt och träffar nya smarta människor konstant, vilket inspirerar och utvecklar mig.

Jag hade ingen aning när jag själv sökte vad som krävdes av mig. Jag måste vara flexibel, öppensinnad och ambitiös. Jag måste ta ett stort ansvar för min egna inlärning. Det är jobbigt att hela tiden lära sig nya saker. Det är jobbigt att inte kunna vara experten i rummet. Det är jobbigt att många gånger behöva fråga om hjälp. Men jag vill vara långsiktigt i mitt tänk och förstå att det här är en utbildning. Det är okej att ställa ”dumma” frågor och det är okej att inte vara någon expert – för ingen förväntar sig det heller. 

Veckans lärdom: Fråga. FRÅGA så mycket som möjligt. VÅGA fråga.

Det var allt för mig den för den här gången. Trevlig Luciadag!

/Denis 

Hentverkarna

Vi tror på att blandade arbetsplatser ger en bättre arbetsmiljö med fler perspektiv.

BoLabb

I innovationsprogrammet BoLabb försöker vi hitta nyckeln till framtidens boende.

Områdesutveckling

Med sunt förnuft och enkelhet jobbar vi för att vara en god samhällsaktör och leva efter vårt löfte: på schyssta villkor.