Trainee på Ikano Bostad

 

Om beslutet att söka ett traineeprogram

Hej alla!

Har någon av er någonsin funderat över hur det skulle vara att ha en traineetjänst, hur en mentorsrelation kan se ut eller varför man ens väljer att bli trainee? Under min universitetstid cirkulerade många frågeställningar kring traineeprogram och det var svårt att få några konkreta svar. Jag gick in på olika traineebloggar och det kändes mer som att företaget sålde in en dröm än att de faktiskt gav något konkret. Vad det innebär att vara trainee? Vad som förväntas av en trainee? Vilka fördelar det finns med traineetjänster? Jag tänkte berätta lite mer om det.

Det finns många anledningar till varför man söker sig till ett traineeprogram. Min främsta anledning var att jag vill få en så bred kunskap som möjligt – för att kunna ta så bra beslut som möjligt i framtiden. En annan anledning kan vara att man inte riktigt vet vart i byggprocessen man vill vara eller vilken tjänst man vill ha. Ett traineeprogram är ett ypperligt tillfälle att bekanta sig med olika tjänster inom byggprocessen och få större förståelse för problem som kan uppstå.

Många traineeprogram är uppbyggda på liknande sätt: de pågår i ungefär två år och man får testa på olika områden inom organisationen. På bilden nedan ser ni Ikano Bostads upplägg på det tvååriga traineeprogrammet.

Om Ikano Bostads traineeprogram

Programmet är uppdelat i olika block, där man bland annat kommer få lära sig mer om arbetsledning, projektledning, projekteringsledning, inköp, sälj och marknad (läs mer om programmet här). Jag kommer att skriva mer om traineeprogrammet i ett senare blogginlägg där jag kommer att diskutera för- och nackdelar med de olika områden, vad man förväntas lära sig samt vikten av att få ett brett nätverk.

Om mig

Ni undrar kanske vem jag är? Mitt namn är Denis Corluka, en skäggig hipster-ish kille på 26 år från vackra Småland. Jag är en av fyra trainees som Ikano Bostad anställde under hösten 2017. Under mina tre första universitetsår studerade jag Byggteknik (högskoleingenjör) vid LNU i Växjö och efter avklarade studier valde jag att studera vidare. Jag valde då en tvåårig master inom Fastighetsekonomi & Projektledning vid KTH i Stockholm (bästa beslutet ever!). 

Under min universitetstid började jag fundera kring om jag vill bli specialiserad inom något eller om jag hellre vill ha ett helhetsperspektiv och vara ”spindeln i nätet”? Jag kom rätt snabbt fram till att jag ville ha ett helhetsperspektiv. Jag vill ha en tjänst där jag är en del av ett team, där man har mycket kontakt med människor och där jag känner att detta är mitt sätt att ge tillbaka till samhället. För att kunna nå en sådan tjänst insåg jag att jag måste få bred kunskap med viss spetskompetens. Detta fick mig intresserad av traineeprogram!

I nästa blogginlägg kommer jag att skriva mer om vad man kan tänka på kring val av traineeprogram.

/Denis

Denis Corluka

Jobba hos oss

Vi tror att det är bra att vara jordnära, ha roligt, samarbeta och göra skillnad.

Om oss

Är det här början på en lång vänskap?