Bättre Plats

Det är inte bara urbaniseringstrenden som ställer nya krav på våra bostäder. Idag lever och umgås vi på helt andra sätt och villkor än tidigare. Kärnfamiljen ersätts allt oftare av alternativa levnadssätt, där det sociala livet kan variera väldigt mycket från vecka till vecka.  Många bor till exempel tillsammans med sina barn ena veckan, för att i nästa leva ensamma med helt andra rutiner. För att kunna möta människors behov behöver vi bygga smartare.

Vi vill öka människors livskvalitet

Därför bygger vi bostäder som möter deras behov i vardagen

Living Lab

För att lära oss mer om människors behov idag och i framtiden skapade vi under 2014 ett "Living Lab" tillsammans med IKEA – en testlägenhet i Malmö, specialutrustad med ett antal flexibla lösningar. Vi lät åtta familjer prova på att bo i lägenheten under två veckor och testa de olika lösningarna. Under tiden intervjuade vi familjerna för att veta hur de upplevde lösningarna och vad som var viktigt för dem. 

Insikterna tog vi med oss i vårt arbete och idag har våra första kunder flyttat in i nyproducerade lägenheter med flexibla lösningar. 

Så här funkar lösningarna

 • FlexLjus

  Du står i hallen och ska precis gå ut när du inser att du glömt att släcka lamporna. Känner du igen dig? Det gör nog de flesta, tror vi i alla fall. Därför började vi fundera på vad som skulle kunna underlätta i de här situationerna.

  Lösningen blev en lite annorlunda strömbrytare i hallen. Den ser ut som vilken strömbrytare som helst, men är kopplad till alla taklampor i hela bostaden. Som i ett hotellrum alltså. Precis som med allt vi gör i BoLabb hoppas vi att strömbrytaren ska underlätta för människor och göra vardagen lite enklare.

  Vägen fram till den här lösningen var långtifrån spikrak. Ett flertal andra lösningar testades och valdes bort under processen. En av sakerna vi provade var en strömbrytare som stängde av all el i bostaden. Detta gjorde att de boende av misstag stängde av även diskmaskinen och digitala klockor när de lämnade hemmet. Något som skapade irritation och försvårade vardagen istället för att förenkla den.

  Just det här tycker vi är ett bra exempel på styrkan med vårt sätt att arbeta. Vi nöjer oss inte med att en produkt känns användbar på pappret – vi vill på riktigt kunna testa hur den påverkar människors vardag. Med vårt Living Lab har vi kunnat göra just detta och tack var det har vi kunnat prova oss fram till den bästa lösningen för våra kunder.

 • FlexRum

  Sängen och sovplatsen tillhör hemmets privata sfär. Men för människor som bor i en etta eller sover i vardagsrummet blir det svårt att skilja på privata och sociala ytor. Detta kan lätt göra både värd och gäster obekväma.

  Med vårt sängskåp/flexibla sovrum vill vi kringgå den här problematiken och skapa en avskild och privat sovplats. När du vaknat är det bara att fälla upp sängen och skjuta undan den flexibla väggen och vips så har du en stor social yta i vardagsrummet. Lösningen visade sig vara populär hos många, men extra uppskattad bland föräldrar som bor växelvis med och utan barn.

  • Sängskåp med plats för resårbotten 90x200 cm
  • Förvaringssystem från IKEA med dörrar ovanför sängskåpet
  • Rörlig vägg med förvaring
  • Väggen är motorstyrd och flyttas med en enkel knapptryckning
  • En "saxlösning" håller ihop den fasta delen med den flexibla väggen
  • Fyra stycken ledspotar tänds när man öppnar lösningen
  • Möjligt att montera och ansluta tv på den rörliga väggen
 • FlexFörvaring

  Många drömmer om att ha en egen walk-in-closet. Att avvara plats för det är dock svårt för de allra flesta. Målet med vår flexibla garderobslösning är att drömmen ska bli sann för fler.

  Den här förvaringslösningen kan enkelt anpassas efter behov, situation och humör. En av garderobens två huvuddelar är flyttbar. När du drar ut den skapar du en alldeles egen walk-in-closet. När du stänger den frigör du yta på utsidan som kan användas till annat. Funktionell vardagslyx, helt enkelt.

  • Garderober från IKEA fastmonterade på ena väggen
  • Rörlig vägg med förvaring
  • Väggen är motorstyrd och flyttas med en enkel knapptryckning
  • En "saxlösning" håller ihop den fasta delen med den flexibla väggen
  • Fyra stycken ledspotar tänds när man öppnar lösningen
  • Möjligt att montera och ansluta tv på den rörliga väggen
 • FlexEl

  Hur många gånger har du tänkt att du borde ha fler eluttag i hemmet, eller att de du redan har borde sitta på andra platser? När vi besöker våra kunder i deras hem ser vi ofta att det "trådlösa samhället" är allt annat än trådlöst – behovet av att ladda våra telefoner, datorer och läsplattor blir allt större. Med FlexEl har man tillgång till el varsomhelst i lägenheten, förutom i badrum och eventuell klädkammare. Tack vare det kan de boende enkelt möblera sina hem precis hur de vill.

  Listen med flexibla eluttag ersätter den vanliga golvlisten i lägenheten och gör att du enkelt kan flytta dina eluttag hur och när du vill. 

  • Listen är 120 mm hög
  • Eluttagen flyttas enkelt genom att trycka på en liten knapp och sedan vrida på uttaget
  • Uttag som inte använd kan lätt plockas bort eller flyttas till ett annat ställe

Områdesutveckling

Med sunt förnuft och enkelhet jobbar vi för att vara en god samhällsaktör och leva efter vårt löfte: på schyssta villkor.

Hentverkarna

Ett snickarlärlingsprogram för kvinnor. Vi tror på att blandade arbetsplatser ger en bättre arbetsmiljö med fler perspektiv.

BoLabb

I innovationsprogrammet BoLabb försöker vi hitta nyckeln till framtidens boende.