Better Living

Tillsammans med IKEA utforskar vi morgondagens bostäder och stadsdelar. Genom att sätta människan och livet i hemmet i centrum har vi börjat titta på hur man bättre kan dela på ytor, saker och ansvar i och runt bostaden. Tillsammans vill vi utforska möjligheterna till att skapa ett mer inkluderande, varierat, hållbart och prisvärt boende. För oss är hemmet inte bara själva bostaden, det är hela stadsdelen.

Målet med Better Living är att skapa bostäder som fler kan ha råd med. För att göra det måste vi utforska hur vi kan göra saker annorlunda. Vi sätter människan i centrum och börjar med livet i hemmet. Utifrån det har vi utformat lägenheten, inredningslösningar, husen och de delade ytorna i bostaden och till sist själva bostadsområdet.

Vi har identifierat fem utmaningar som städerna står inför: fler flyttar dit, tillgången till resurser minskar, ökad fysisk och psykisk ohälsa, höga bostadspriser, segregation och ensamhet. För att möta utmaningarna utforskar och omvärderar vi vad som är privata, delade och offentliga rum och vilka behov vi har.

Under IKEA Democratic Design Days 2019 presenterades en prototyp på en ny typ av lägenhet med faktiska lösningar. Lägenheten består av två privata delar och en gemensam del. Genom smarta skjutdörrar är det enkelt att stänga om sig om man vill vara ifred eller öppna upp om man vill vara social.


Bilder

Bild 1: Tillsammans med IKEA utforskar vi morgondagens bostäder för de många människorna. Bild 2: Detta är en visualisering av hur morgondagens bostadsområden skulle kunna se ut. Vi vill skapa varierade, inkluderande, hållbara och prisvärda bostäder för de många människorna. Bild 3: Vi har flyttat ut hallen i trapphuset. Med hjälp av skåp med elektroniska lås kan man enkelt förvara ytterkläder och skor här, och få paket levererade hela vägen fram till dörren. Skåpen gör det också enkelt att dela verktyg, extrastolar eller andra saker som inte används så ofta med dina grannar. Bild 4: Lägenheten består av två privata delar och ett gemensamt kök. Bild 5: Köket som delas mellan de två lägenheterna blir en social plats i lägenheten.

Bild 6: Vi tror att det finns många olika familjekonstellationer som kan bo här. Vi vill inte låsa det vid en typ av familj, utan det finns massor med varianter, till exempel vänner, särbos, generationsboende, inneboende eller familjer med tonåringar. Bild 7: Vi sätter människan och livet i hemmet i centrum när vi utforskar nya lösningar för en bättre vardag. Bild 8 och 9: Men hjälp av den flyttbara väggen får du åtta extra kvadratmeter att bo på. Genom att enkelt flytta väggen kan rummet förvandlas från ett sovrum till en walk-in-closet, ett arbetsrum eller ett vardagsrum. Bild 10: Skjutdörrarna mellan de privata delarna och köket gör det enkelt att välja om man vill vara ifred eller social.


Om oss

Är det här början på en lång vänskap?

Hållbarhet

Vi vill att det ska vara enkelt för människor att leva hållbart i och runt hemmet.

Nyheter

Ta en titt på våra nyheter och pressmeddelanden.