Hentverkarna

Ett snickarlärlingsprogram för kvinnor

Vi startade Hentverkarna för att vi tror på att blandade arbetsplatser ger en bättre arbetsmiljö med fler perspektiv. Totalt sökte 311 kvinnor till Hentverkarna. Genom informationsträffar och intervjuer valde vi ut 16 deltagare som kommer att bygga nya bostäder i Gustavsberg på Värmdö.

99% av alla byggarbetare är män

1% av alla byggarbetare är kvinnor

1% är för lite

Idag består Sveriges byggarbetare till 99% av män. Vi vill motverka denna skevhet och bygga jämställda team. Hentverkarna är ett steg i att uppnå det. Men i slutändan spelar det förstås ingen roll om du är kvinna eller man. Det viktigaste är att du har viljan och rätt egenskaper.

Vem letade vi efter?

När vi har pratat med våra snickare om vad som krävs för arbetet har vi fått höra att snickaryrket är en livsstil. Vi har letat efter problemlösare som är praktiskt lagda, som gillar att skapa och se saker hända. 

Träffa några av våra hentverkare

Så här gick antagningsprocessen till

Först läste vi igenom alla ansökningar. Sedan sållade vi bland ansökningarna och bjöd in till informationsträffar. På träffarna berättade vi om snickaryrket och om vad det innebär att vara lärling hos oss. De sökande fick också göra studiebesök på byggarbetsplatsen där de kommer att vara under sin lärlingsperiod.

Vi intervjuade de sökande och gjorde vårt bästa för att hitta 16 kandidater som har rätt egenskaper och som verkligen vill satsa på snickaryrket.

Fakta Hentverkarna

  • Start: Oktober 2017
  • Utbildningstid: 5800 timmar. Ca 3,5 år
  • Utbildningsform: Praktisk och teoretisk utbildning på Ikanos bostadsbyggprojekt i Gustavsberg.
  • Anställningsform: Under utbildningstiden har deltagarna en heltidsanställning (40 tim/vecka) hos Ikano enligt Byggnads utbildningsavtal. Efter fullgjord utbildning går den över till en tillsvidareanställning, heltid hos Ikano.
  • Lön: Enligt Byggnads kollektivavtal för utbildning av vuxenlärlingar. Vid utbildningens start är det 65% av full lön och sedan ökar lönen successivt till fullgjord utbildningstid. Lönen för en snickare i Stockholm ligger ungefär på 34000-37000 kr i månaden

Kontakt