Vi tänker utanför väggarna

Ikano Bostad finns där människor vill bo och där Sverige växer. Där utvecklar, bygger, äger och förvaltar vi kvadratsmarta och prisvärda bostäder för människor i livets alla faser.

Vi är mer än ett bostadsbolag

Därför tänker vi om och tänker nytt och prioriterar inte bara livet i husen utan också runt och mellan. Vi drivs av hitta lösningar som gör vardagen enklare och förenklar människors liv. Bäst blir det när vi arbetar tillsammans med våra kunder, kommuner och andra aktörer för att skapa hållbara bostadsområden och stadsdelar. 


Kort om oss
       Ledning        Finansiell info

Vår vision

Att skapa möjligheter för en bättre vardag.

Våra värderingar

Våra värderingar baseras på sunt förnuft, enkelhet, att arbeta tillsammans och att våga gå vår egen väg. Dessa värderingar understödjer i sin tur vårt löfte: på schyssta villkor. Genom att leva våra värderingar vill vi vara det värderingsstyrda företaget som sticker ut på bostadsmarknaden.

Värderingar och löfte

 • Arbeta tillsammans

  Vi är alla olika. Vi omger oss med människor med olika egenskaper och kompetens för att skapa starka och dynamiska grupper.

  Våra medarbetare gillar att arbeta tillsammans och respekterar varandras insatser. Vi vill skapa en miljö där alla är viktiga och där vi delar med oss av värdefull kunskap, erfarenheter och idéer. Vi lär oss av våra misstag. Genom att göra fel ibland kan vi bli bättre och samtidigt lära oss av varandra.

  Vi lyssnar på våra kunder, samarbetspartners och medarbetare, och får på så sätt ny kunskap. Tillsammans kan vi ständigt bli bättre.

 • Våga gå vår egen väg

  Vi strävar efter att hela tiden hitta nya och bättre sätt att jobba och därmed skapa mervärde för våra kunder. För att lyckas måste vi våga gå vår egen väg och ställa den enkla frågan "Varför?".

  Att utmana etablerade mönster handlar inte bara om att ifrågasätta de stora frågorna, utan också om att hitta nya sätt att lösa små problem i vardagen.

  När vi går vår egen väg gör vi det för att ligga steget före, för att förbättra verksamheten eller för att minska kostnaderna. Det gäller även när vi arbetar med våra samarbetspartners eller när vi jobbar för att förbättra vardagen för våra kunder.

 • Sunt förnuft och enkelhet

  Sunt förnuft och enkelhet är en del av vårt arv och vår kultur. Att förstå våra kunders behov och hitta lösningar som kan ge dem en bättre vardag är viktigare för oss än att följa de senaste trenderna.

  Vi vill göra affärer på ett praktiskt, jordnära och samtidigt kostnadsmedvetet sätt. Vi är övertygade om att ju enklare reglerna är, desto lättare blir det att jobba efter dem. Och ju enklare förklaringen är, desto lättare blir det att förstå och utföra arbetet.

  Ibland kan det vara nödvändigt med strukturer, policyer och riktlinjer. Men då ska de kommuniceras på ett tydligt, ärligt och rakt sätt.

 • På schyssta villkor

  Hos Ikano frågar vi oss alltid "Är detta på schyssta villkor?" Vi utvärderar ständigt våra lösningar och vårt sätt att jobba med kunder, samarbetspartners och medarbetare. Anledningen är att vi vill jobba långsiktigt och sträva efter långvariga relationer.

  Schyssta villkor är en viktig förutsättning när vi bygger starka relationer, skapar mervärde och utvecklar verksamheten. Vi levererar vårt löfte – på schyssta villkor – eftersom vi vet hur viktigt det är för ett företag att hålla det man lovar.

  På schyssta villkor betyder en bra balans mellan olika parter avseende risker, arbete och lönsamhet. Det betyder också att vi är öppna och tydliga i vårt sätt att göra affärer.

  I våra affärsrelationer innebär schyssta villkor att vara en bra samarbetsparter. Det innebär att vi är tillgängliga, pålitliga, att vi levererar det vi har lovat och att vi gör det inom avtalad tid.

  Ikano vill vara ett ansvarsfullt företag, en rättvis arbetsgivare och en bra granne.

  Genom att ta ansvar för sociala aspekter, ekonomi och miljö jobbar vi för en hållbar framtid.

  Vi jobbar särskilt hårt för att stödja olika sociala initiativ där vi tror att vår insats kan göra skillnad.

Med rötterna i Småland

Ikano Bostad ingår i koncernen Ikano Group. Ikano Group var från början en del av heminredningsföretaget IKEA som grundades 1943 av Ingvar Kamprad i småländska Älmhult. Men 1988 blev Ikano en egen företagsgrupp ägd av familjen Kamprad.

Sverige finns även:

Vår affärsidé

Att tillsammans ta fram lösningar, grundade på schyssta villkor och enkelhet som skapar mervärde för våra kunder.

Det gör vi genom att äga, bygga, förvalta och utveckla bostäder för att bidra till hållbara stadsdelar där Sverige växer.

Fakta Ikano Bostad

Medarbetare:  460 (305)
Ägare:  Familjen Kamprad
Vd: Robert Jaaniste
Bostäder i produktion:  2228 (1 650)
Hyresrätter: 6 000 (5 900)
Uthyrda lägenheter:  98,5% (99,7%)
Omsättning:  2,6 mkr (2 mkr)
Huvudkontor:  Landsvägen 52, Sundbyberg

Siffrorna gäller 31 december 2017  Siffror i parentes gäller samma datum 2016

Vårt uppdrag

Förenkla för de många människorna så att de kan fokusera på att leva det.

Ikano Bostads ledning

 

Robert Jaaniste
Vd

Pirjo Unnerstad
HR Manager

Roger Johansson 
CFO

Fredrik Åkesson
Strategisk Affärsutveckling

Tomas Jonson
Head of Marketing 
and Communication

Eva Asu
Head of IT

Sverker Andreasson
Produkt- och 
Verksamhetsutveckling

Mikael Hallengren
Produktionschef

Christian Dahlman
Bostadsutvecklingschef

Christian Mariager 
Fastighetschef


Ikano Bostads styrelse

 


Från vänster: Lars Thorsen, Mats Håkansson, Ylva Sarby Westman, Anna Werntoft, Daniel Skoghäll och Marie Gällstad.


Information om obligationslån

För att bredda finansieringen har Ikano, genom Ikano Bostad Stockholm Holding AB, emitterat ett säkerställt obligationslån på den svenska obligationsmarknaden. Nedan finns publicerad information och ekonomisk rapportering om vårt obligationslån.

Kalendarium

Årsredovisning för 2017 mars 2018 
Årsstämma 2018 i Stockholm   maj 2018 
 Delårsrapport januari-mars 2018  15 maj 2018 
 Delårsrapport januari-juni 2018   15 augusti 2018 
 Delårsrapport januari-september 2018   15 november 2018

Finansiella dokument

Jobba hos oss

Vi tror att det är bra att vara jordnära, ha roligt, samarbeta och göra skillnad.

Hållbarhet

Vi vill att det ska vara enkelt för människor att leva hållbart i och runt hemmet.

Nyheter

Ta en titt på våra nyheter och pressmeddelanden.