Att bo granne med min bästa kompis är det bästa som hänt mig

Att vara ung och på jakt efter sin första bostad är inte alltid så lätt. För 25-åriga Linda Norlén blev lösningen att köpa en nyproducerad bostadsrätt. Att bästa kompisen Kajsa Renström bor i huset tvärs över innergården är ett stort plus i kanten.

- Det känns helt fantastiskt att ha min bästa kompis som granne, säger Linda Norlén.

Linda och Kajsa berättar om sitt nya boende

Himlen är klarblå och solen lyser över innergården där det finns gott om bänkar att sitta på. Husfasaderna är moderna, balkongerna rymliga och fönstren stora. Det som tidigare utgjorde en del av ett industriområde har förvandlats till en liten oas i en förort i Sverige. Linda Norlén och hennes bästa kompis Kajsa Renström som sitter på en av bänkarna berättar att de firade midsommar här på gården förra sommaren.

– Vi är som sambos fast vi inte bor ihop. Vi storhandlar en gång i veckan, det är veckans höjdpunkt, säger Kajsa Renström och skrattar.

När Linda Norlén var 21 år började hon fundera på det här med att köpa sig en egen bostad. Hon ringde runt till olika banker för att höra sig för om ett lånelöfte men fick blankt nej. Inkomsten var för låg trots att kontantinsatsen fanns.

När hon kom i kontakt med Ikano Bostad blev hon rekommenderad att köpa en nyproducerad lägenhet. Väntetiden för att flytta in var ett och ett halvt år vilket innebar att Linda hade gott om tid på sig att spara ihop till resten av kontantinsatsen.

Linda började spana in platsen som skulle komma att bli hennes första hem. Med sig hade hon Kajsa och tillsammans såg de huset succesivt växa fram – från grund till tak. Våning för våning. Balkong för balkong.

– Jag planerade min bostad in i minsta detalj så när det var dags att flytta in till slut visste jag exakt hur jag ville ha det, berättar Linda Norlén.

Att bästa kompisen Kajsa också skulle komma till att köpa en lägenhet i huset, innan Linda hann göra det, kom lite som en chock, dock som en positiv sådan.

– Att ha både min familj och min bästa kompis som granne känns väldigt tryggt säger Linda Norlén.

Tillsammans har vännerna utforskat närområdet och konstaterat att det har allt man kan tänka sig. En badsjö fem minuter bort, motionsspår i skogen, ett centrum med ett flertal olika butiker, restauranger, och en pendeltågsstation varifrån de tar sig till stan på bara en kvart.

- Jag får pirr i magen varje gång jag kommer hem och ser mitt eget namn på dörren, säger Kajsa Renström.

Fönstren är stora och släpper in gott om ljus. Väggarna är vitmålade och parkettgolvet blankt. Rummet, som är ganska spartanskt möblerat, känns förvånansvärt rymligt trots sina få kvadratmeter. På ett bord för två står ett fat med bullar uppdukade. I fönstret en odlingslåda med små plantor.

Det råder inga tvivel om att Linda Norléns bostad är så där mysigt hemtrevlig.

- När jag köpte min bostadsrätt så kändes det helt magiskt att  veta att det här är mitt, att jag kan möblera precis som jag vill. Att jag har lov att skapa mitt eget hem, säger Linda Norlén.

Kajsa Renström fyller i.

– Det viktigaste för mig när jag köpte min lägenhet var planlösningen. Jag föll pladask för den. Jag har fått ett helt hem på några ynka kvadrat vilket känns helt otroligt, säger hon.

Vännerna ses flera gånger i veckan, ibland flera gånger om dagen. Det händer att de äter frukost tillsammans, lånar ut varandras balkonger och lagar middagar.

Kajsa Renström beskriver det som att de båda vuxit som personer i samband med att de köpte sin första bostad. De har lärt sig saker de inte visste innan, som kan vara nödvändiga att känna till i samband med ett bostadsköp, och de har båda lärt sig att hantera diverse verktyg. När de inte gjort jobbet själv har de tagit del av Ikanos snickarhjälp.  

– Det var jätteskönt att få hjälp med att sätta upp tv:n och gardinstången, säger Kajsa Renström.

Därför ska du köpa nyproduktion

Ikano Bostads rötter finns i Småland där de startades av IKEA:s grundare. Ikano Bostad drivs av att hitta lösningar som gör vardagen enklare för människorna. Trygghet är ett viktigt ledord för bolaget.

Tryggt köp med Ikano Bostad

Ikano Bostad vet att det är en stor sak att köpa en nybyggd lägenhet, men hos Ikano behöver du aldrig känna dig ensam om beslutet. De är med dig hela vägen.

Med Ikano Bostad får du ett tryggt köp – du köper till ett fast pris och slipper krånglig budgivning. Vi finns med dig hela vägen genom köpet. Andra fördelar med nybyggt är möjligheten att göra dina egna inredningsval

  • Tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin ingår
  • Du får ett nytt kök från IKEA … och slipper sätta ihop det själv
  • Självklart finns det hiss
  • Du får en gratis snickartimme vid inflyttning
  • Stambytet är långt borta
  • 5 års garanti på kök och vitvaror
  • Du får ett miljösmart boende
  • Du får ett kvadratsmart och vackert hem där du kommer att trivas

Vill du köpa bostad?

En Ikanobostad är noga genomtänkt från golv till tak för att du ska få ut så mycket som möjligt av ytan.

Tryggt köp

Här hittar du bra-att-veta om att köpa och bo i en av våra nybyggda bostadsrätter.

Ikano Förmån

Ikano Förmån ger dig förtur. Det betyder att du får välja och köpa bostad innan den öppna försäljningen startar.