Intervjuer

Vi har pratat med boende och arkitekten som ritat första etappen av kvarteren Årstahusen.

Lisa Westerdahl

Lisa, arkitekt på Varg Arkitekter, är den som ritat den första etappen av kvarteren Årstahusen.

Alex och Emil

Vi träffar Alex och Emil på ett café på söder för en pratstund om hur det är att köpa nyproduktion och vad det är som lockar med Årstahusen.

Karolina och Simon

Karolina, 22 år och Simon, 23, tog steget att lämna Kalmar för storstadslivet. Och när de väl bestämt sig för att flytta var Ikano Bostad det solklara valet


Lisa Westerdahl

 

Att få rita kvadratsmarta lägenheter  åt Ikano Bostad var en spännande utmaning. Vi har jobbat nära Ikano Bostad i detta projekt, vilket har varit väldigt roligt

Mötet står i centrum

Ikano Bostads nya område Årstahusen i Årstaberg genomsyras av mötet mellan naturen och stadsmiljön. Här ligger fokus på den sociala miljön och närheten till naturen.

- Arkitektbyrån och Ikano Bostad känner ett ansvar för den miljö vi skapar, förklarar Lisa Westerdahl, arkitekt på Varg Arkitekter och den som ritat den första etappen av kvarteren Årstahusen.

Härliga utomhusaktiviteter

Utemiljön runt husen kommer även den att präglas av platser för socialt umgänge. Här kommer det att finnas plats för grillkvällar, lek, gemensam odling och för att bara sitta och njuta en ljum sommarkväll. Det kommer även att finnas barnomsorg i området, gott om cykelplatser för att göra det mer attraktivt att ta cykeln till jobbet samt utrymmen för poolbilar och laddningsstationer för elbilar.

En spännande utmaning

–Att få rita kvadratsmarta lägenheter åt Ikano Bostad var en spännande utmaning. Vi har jobbat nära Ikano Bostad i detta projekt, vilket har varit väldigt roligt, säger Lisa. Hon berättar också att hon tycker om att Ikano Bostad väljer att producera övervägande andel mindre lägenheter, vilket marknaden i Stockholm efterfrågar, men också det utpräglade intresset för den sociala biten och närmiljön.

Emil och Alex

Nära stan och mycket grönområden – det är det jag gillar. Här kan jag springa åtta kilometer vid vatten och skog".

Alex

Alex och Emil flyttar till Årstahusen

Plötsligt stod de bara där – de två tegelröda husen i Årstaberg. Alex och Emil såg dem från vardagsrumsfönstret i Liljeholmskajen. Nu blir ett av husen deras.

Vi träffar Alex och Emil på ett café på söder för en pratstund om hur det är att köpa nyproduktion och vad det är som lockar med Årstahusen.

Nyproduktion är inget nytt för paret. De har bott i Liljeholmskajen i några år och sett området växa fram.

- Jag tänkte att det vore ju ironiskt om vi skulle flytta precis när allt blivit färdigt, skrattar Alex.

Och det var precis det som hände. De hade inga planer på att flytta när Årstahusen stack upp i deras vardagsrumsfönster. De blev nyfikna och gick på visning.

- Vi har sett en del nyproduktion och alltid när husen blir väl tilltagna så är balkongerna små och inbyggda. Har man en fin utsikt vill man kunna njuta av den, säger Alex.

I Årstahusen slogs de av hur stora balkongerna var.  Nu får de en stor balkong på 15 våningen och det ser de verkligen fram emot.

- Jag är väldigt taggad på den. Det blir ett stort lyft i vardagen, säger Emil.

Från industriområde till bostadskvarter

Alex har verkligen fastnat för området. Alla kommunikationer som finns och närheten till stan är perfekt eftersom de båda jobbar mitt i city.

- Industriområdet i Årstaberg har varit rufft med ravefester på kvällarna och så. Det är schysst att de river och gör något bra. Läget är fenomenalt. Man kan ta Årstabron och bara promenera in till stan, säger Alex.

- Nära stan och mycket grönområden – det är det jag gillar. Här kan jag springa åtta kilometer vid vatten och skog.

Känna att cykeln är trygg

Årstahusen ska få gemenskapsytor med lokaler mm. Det är ingenting som har varit avgörande för att Alex och Emil skulle välja just den här lägenheten, men de tycker ändå att det är positivt.

- Lokaler känns ju bra, men jag vet inte vad de kommer användas till. Antar att det är upp till föreningen… ja, oss, att bestämma. Jag hoppas på brf-träffar. Det är roligare att bo när man vet vilka man har omkring sig, säger Alex.

Om de fick önska sig något i bostadsrättsföreningen så vore det en lättillgänglig cykelparkering.

- Där vi bor nu räcker inte cykelparkeringen åt alla. Det står cyklar överallt, säger Emil.

- Jag önskar mig en parkering inne i huset. Eller lås ute så att man kan känna att cykeln är trygg.

Vad är hemma för er?

- Just nu känns inte vår lägenhet som ett hem. Det är kaos och flyttkartonger överallt, säger Emil. Hemma för mig är en söndagseftermiddag när man inte gör något. Dricker kaffe i soffan och bara är. Han tittar på Alex.

-Den känslan tror jag förstärks när man har balkong.

Tre snabba frågor

 1. Första ni ska göra när ni flyttat in?
  Köpa cyklar
 2. Ser mest fram emot?
  Inreda balkongen
 3. Bäst med Årstaberg?
  Nära stan och mycket 
  grönområden

Karolina och Simon

Det kändes tryggt. Min syster har bott hos Ikano i Solna så jag visste att det var ett pålitligt företag."

Karolina

Timingen bestämde flytten

De lämnade småstaden för Stockholm och behövde ordna nytt boende. Ikano Bostad var det solklara valet men vilket av alla nyproduktionsprojekt skulle de ta?

Med hennes föräldrar i Sundsvall och hans i Kalmar blev Stockholm den perfekta mellanpunkten. Karolina, 22 år och Simon, 23, tog steget att lämna Kalmar för storstadslivet. Och när de väl bestämt sig för att flytta var Ikano Bostad det solklara valet.

Paret började leta bland Ikano Bostads aktuella projekt och fastnade för Årstahusen. Dels var det nära stan och dels var timingen bra. Inflyttningen låg precis när de behövde flytta.

Glada över att få välja kök

De köpte tidigt och kunde därför vara med och bestämma hur IKEA-köket skulle se ut. De gjorde även några tillval i badrummet.

- Det var skönt att få möjlighet att välja, säger Karolina. Vi är glada för det idag.

Köket de valde går i en varm grå ton som passar perfekt in i deras stilfulla inredning. Det är svårt att tro att de bara bott i lägenheten i två månader. Tavlor i svart ramar in den stora soffan och hemmakontoret är redan på plats. Men planerna på hur de kan optimera ytan ytterligare är många. I alla fall om du frågar Karolina.

Toalettlocket var repigt

Flytten gick smidigt och de har inte upplevt några problem med lägenheten. Det enda som har hänt är att toalettlocket var repigt när de flyttade in. Men de sa till om det och fick ett nytt direkt.

- En vecka tog det, så fick vi ett nytt, säger Simon.

Simon jobbar visserligen i byggbranschen, men när det gäller att fixa hemma ger han Karolina fria händer.

- Jag tänker att vi ska ha en kaffebar här, säger Karolina och visar en tom vägg i köket. Kanske med vinkyl. Och sätta upp Bestå-skåp runt skrivbordet.

Lugnt och tyst i Årsta

Simon har inte helt vant sig vid storstaden. Även om det är väldigt enkelt att ta sig in till stan från Årstaberg (ett nytt pendeltåg kommer var tredje minut) så hittar han inte så bra än. Vid de få tillfällen de är lediga samtidigt brukar de utforska närområdet och går ofta till Liljeholmen.

- Det är skönt att det är lite lugnare här i Årsta, säger Simon. Jag gillar inte när det är fullt med folk på gatorna.

Han uppskattar också att lägenheten är så ljudisolerad att de inte hör någonting. Men när brandlarmet gick hos grannen hördes det faktiskt.

- Vi knackade på för säkerhets skull, säger Karolina.

Som tur var kunde Karolina och Simon hjälpa till.

Karolina Smirnovas, 22 år, PR & Event-konsult

Simon Gräppi, 23 år, Plattsättare

Tre snabba frågor

 1. Bästa med Årstahusen?
  Man kommer överallt på tio minuter. 
  Det är det bästa med att bo här.
 2. Valde Ikano Bostad för att?
  Tryggt val. Ikano är ett 
  företag som man vet vilka de är.
 3. Stockholm eller Kalmar?
  Karolina: Stockholm!
  Simon: Kalmar!

Stockholm, Årstaberg

Brf Umgås

Inflyttnings­klart }

Lägenheter Inflyttning nu eller när det passar dig

Bostäder 78 st
Rum 1-4 rum och kök
Pris 1.995.000-6.935.000 kr kr

 

Slutsålt

Stockholm, Årstaberg

Brf Trivas

Inflyttnings­klart }

Lägenheter Inflyttning preliminärt våren 2021

16 lediga kvar

Till salu