Tryggt köp

Här hittar du viktig information om ditt bostadsköp

Det är tryggt att köpa bostad av oss

Mycket är nytt när du ska köpa en nybyggd bostad. Därför är det viktigt att du köper din nya bostad av en förening som är skapad av ett seriöst och långsiktigt företag. Vi på Ikano Bostad tror på bostadsrätten som upplåtelseform och lämnar garantier till våra föreningar. För oss är det viktigt att det känns tryggt och enkelt.

Tryggt köp

När du köper din nya bostad från oss gör du det till ett fast pris. Innan du tecknar förhandsavtal behöver du ett lånelöfte från din bank. Banken gör då en personlig prövning och hjälper dig med en boendekostnadskalkyl så att du får överblick på dina boendekostnader. Ikano Bostad ställer borgen för inbetalda förskott och insatser.

Trygg förening

När du köper en bostad av Ikano Bostad startar vi bostadsrättsföreningen och följer den under det första året. Banken som finansierar bostadsrättsföreningens lån känner väl till föreningens ekonomi. Bostadsrättsföreningens kostnadskalkyl och ekonomiska plan granskas av två godkända intygsgivare från Boverket. Bostadsrättsföreningen ansvarar för att teckna avtal för den ekonomiska och tekniska förvaltningen.

Osålda lägenheter

Finns det någon osåld lägenhet kvar efter tillträde köps denna av Ikano Bostad. På det sättet drabbas inte föreningen av minskade intäkter från insatser och årsavgifter.

Tillträdesskydd

Om du inte kan flytta in på utsatt tillträdesdag kan du efter särskild prövning få skjuta upp din inflyttning med upp till tre månader.

Besiktning & garantier

Innan du flyttar in besiktigas bostaden av en opartisk besiktningsman. Efter två år görs en garantibesiktning av din bostad. Garantitiden är 5 år, med undantag för blandare och målningsarbeten där den är 2 år. Vi har även 5 års garanti på vitvaror.

Det här ingår också när du köper bostad av oss

  Snickarhjälp

När du har flyttat in i din nya bostad ingår det en timmes snickarhjälp. 

 Tilläggsförsäkring för bostadsrätt

I en bostadsrätt måste hemförsäkringen kompletteras med ett bostadsrättstillägg, Det ingår när du köper bostad av oss.

 Inredningstips

Du får tips på inredning så att du kan komplettera t.ex. kök och garderober så att de passar dina behov.

Vägen till din nya bostadsrätt

 • 1. Bokningsavtal

  När du har valt en bostad tecknar du ett bokningsavtal. Du betalar då en bokningsavgift på 20 000 kr. Nu är bostaden reserverad för dig. Bokningsavgiften, med avdrag för en administrationsavgift på 7 000 kr, betalas tillbaka om du ångrar dig och inte vill gå vidare. Ikano Bostad kan då sälja bostaden till en annan köpare.

 • 2. Förhandsavtal

  Förhandsavtal tecknar du när bostadsrättsföreningen har upprättat en kostnadskalkyl och fått tillstånd att ta emot förskottsbetalningar. När du tecknar förhandsavtal betalar du in ett förskott på 50 000 kr till bostadsrättsföreningen, med avdrag för de 20 000 kr som du tidigare har betalat i bokningsavgift. Nu görs en kreditprövning på dig. Vi vill också att du har ett aktuellt lånelöfte. Lånelöftet skickar du in tillsammans med din ansökan om medlemskap i bostadsrättsföreningen.

 • 3. Personliga val

  För att sätta personlig prägel finns det en del personliga inredningsval du kan göra. Vissa är kostnadsfria och för andra tillkommer en kostnad. Du får vår inredningskatalog och ett inredningsmöte med oss för att kunna genomföra dina eventuella val. Du måste göra din beställning av personliga val inom en viss tid.

  Kostnaden för personliga val faktureras med 50 % i samband med beställning. Resterande del faktureras i samband med tillträde. Personliga val regleras i ett särskilt avtal mellan dig och Ikano Bostad.

  Ikano Bostad lämnar garantier på både material och utfört arbete i din bostad. Därför kan du inte själv bidra med material eller utföra arbete i din blivande bostad under byggtiden.

 • 4. Upplåtelseavtal

  Upplåtelseavtal tecknar du så snart bostadsrättsföreningens ekonomiska plan har registrerats hos Bolagsverket och föreningen fått tillstånd att upplåta bostadsrätt. Det sker normalt cirka 2–3 månader innan du ska flytta in. Nu betalar du också en handpenning på 10 % av den totala insatsen. Med avdrag för de 50 000 kr som du redan har betalat.

 • 5. Insatser och avgifter

  Insatser och avgifter framgår av prislista eller av den ekonomiska planen. Årsavgift betalar du månadsvis i förskott, från och med tillträdesdagen.

 • 6. Slutbesiktning

  Innan du kan flytta in görs en slutbesiktning av din nya bostad. Vid besiktningen närvarar en oberoende besiktningsman, en representant från föreningens styrelse och en representant från Ikano Bostad. Du bör också närvara för att kunna framföra dina synpunkter till besiktningsmannen samt kontrollera dina eventuella personliga val. Eventuella brister noteras och åtgärdas så snart som möjligt.

 • 7. Tillträde och slutbetalning

  Senast på tillträdesdagen ska resterande del av insatsen vara betald. Innan du får nycklarna i din hand måste du visa ett kvitto på att du har betalat.

Hitta ditt nya hem

En Ikanobostad är noga genomtänkt från golv till tak för att du ska få ut så mycket som möjligt av ytan.

Kom på visning

Kom och ta en titt på våra kvadratsmarta nybyggda bostadsrätter.

Ikano Förmån

Ikano Förmån ger dig förtur. Det betyder att du får välja och köpa bostad innan den öppna försäljningen startar.