Går du i tankarna på att köpa en ny bostad?

Mycket kan vara nytt i bostadsvärlden, men för oss är det viktigt att det känns tryggt och enkelt för dig. Därför har vi samlat information som är bra att ha när du går i tankarna på att köpa en ny bostad.


Vad är bra att tänka på innan?

Innan du börjar gå på visningar är det bra att ta reda på hur mycket du kan köpa för och vilka månadskostnader som du har råd att betala i form av avgift, ränta och amortering. Det kan banken hjälpa dig med när du söker bolånelöfte.

Vad innebär ett bolånelöfte?

 • Ett bolånelöfte eller lånelöfte innebär att den dagen du hittar en bostadsrätt som du vill köpa kommer du att få ett bolån från banken. Hur mycket du får låna beror på hur stor din årsinkomst är.
 • Ett lånelöfte kostar ingenting och är inte bindande, men det är tidsbegränsat och gäller oftast tre månader. Efter det måste du ansöka om ett nytt hos din bank.
 • Du får låna upp till 85 procent av bostadens värde. Resterande 15 procent behöver du betala själv. Det är det som kallas för kontantinsatsen.
 • När du köper en bostad av oss behöver du visa upp ett giltigt lånelöfte när du tecknar förhandsavtalet, vilket sker ungefär 1,5 år innan inflyttning.

Snabb ordlista för bostadsköp

Du har säkert koll på begreppen – men här har vi samlat några ord som är bra att känna till inför ditt bostadsköp.

 • Kontantinsats

  Kontantinsats och handpenning är två begrepp som ofta blandas ihop. Kontantinsatsen är de 15 procent av bostadens pris som du betalar själv, och som banken i regel kräver för att du ska kunna ta ett bolån. Men vad är då handpenning?

 • Handpenning

  Handpenning ligger vanligtvis på 10 procent av bostadens kostnad och fungerar som en förskottsbetalning till den som säljer. Begreppet används vanligtvis när du köper en lägenhet via successionsmarknaden, alltså en bostad som tidigare ägts av någon annan. Handpenningen är en del av din kontantinsats.

 • Dellikvid

  Dellikvid är ett begrepp som ofta används när du köper en nyproducerad bostad och fungerar som en förskottsbetalning. I vårt fall blir det snarlikt en handpenning, då dellikviden är 10 procent av den totala insatsen och betalas i samband med upplåtelseavtalet. Upplåtelseavtalet tecknas mellan den första ägaren av en bostadsrätt och bostadsrättsföreningen.

 • Amortering

  Att amortera innebär att du betalar tillbaka på ditt lån. När du amorterar minskar ditt lån och även dina räntekostnader, eftersom räntekostnaderna baseras på hur stort lån du har. 

 • Bolåneränta

  När du lånar pengar av banken för att köpa en bostadsrätt betalar du en så kallad bolåneränta eller boränta. Det är helt enkelt en avgift du betalar för att du lånar bankens pengar. Du betalar ränta tills du har betalat tillbaka hela bolånet eller om du sålt din bostad och på så sätt avslutat lånet.


Går det ta hjälp av en närstående vid ett bolån? 

Kraven från bankerna är tuffa, men det kan förenklas om det finns någon närstående som har möjlighet att hjälpa dig. Här är tre varianter som är vanligt förekommande, men kom ihåg att uppläggen kan skilja från bank till bank. 

 • Få hjälp med kontantinstatsen

  Att få hjälp med kontantinsatsen ger dig en bra förutsättning att få igenom ett bolån, men det kan vara en dyr hjälp då det innebär 15 procent av vad bostaden kostar att köpa.

  • Om pengarna ges som en gåva kan en bra idé vara att skriva ett gåvobrev, och är det mellan barn och förälder ses det då ofta som ett förskott på arvet.
  • Om pengarna ses som ett lån bör ni skriva ett skuldebrev. I det kan ni inkludera era villkor för lånet, samt att det går att använda som ett kvitto för den som lånat ut pengar.
 • Att ha en medlåntagare

  En variant kan vara att ta hjälp av en medlåntagare om din inkomst exempelvis är för låg för att banken ska bevilja ett bolån. Lånet inkluderas då i båda parters ekonomi, men det innebär dock att du fortfarande står som ensam ägare av bostaden.

 • Att ha en delägare

  Ytterligare ett sätt kan vara att ha en närstående som delägare, så att ni tillsammans äger bostaden. Det är upp till bostadsrättsföreningens styrelse att godkänna ett sådant upplägg. Vi på Ikano Bostad är positiva till att unga får hjälp av exempelvis en förälder – och i regel också de bostadsrättsföreningar vi startat.


Är amortering av bolånet ett måste? 

Sedan 2016 finns det ett amorteringskrav som bestämmer hur mycket du ska amortera när du tar ett bolån. Hur mycket du behöver amortera beror på hur mycket du lånar i förhållande till bostadens värde, samt hur stor inkomst du eller hushållet har.

Lånar du mer än 70 procent av bostadens värde amorterar du minst 2 procent per år.

 

Bolån mellan 50-70 procent av bostadens värde amorteras med minst 1 procent per år.

 

Lånar du mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt behöver du amortera ytterligare en procent, alltså sammanlagt 3 procent. 

 

Vill du köpa bostad?

En Ikanobostad är noga genomtänkt från golv till tak för att du ska få ut så mycket som möjligt av ytan.

Tryggt köp

Här hittar du bra-att-veta om att köpa och bo i en av våra nybyggda bostadsrätter.

Ikano Förmån

Ikano Förmån ger dig förtur. Det betyder att du får välja och köpa bostad innan den öppna försäljningen startar.