Intervju Stefan Rydin

Stefan Rydin är arkitekt på Tengbom. Det är han som  har ritat Ikano Bostads kvadratsmarta radhus i Brf Måla. Ett projekt med ganska speciella förutsättningar – Kvarteret ligger ju i direkt anslutning till den kulturhistoriskt intressanta gamla fabriksmiljön. I närområdet finns dels den gamla tegelarkitekturen som jag personligen är väldigt förtjust i, men också tydliga funkisideal med ljusa fasader i puts. De kvaliteterna gav inspirationen när vi skapade ett uttryck för radhusen, säger Stefan.

Hur ska det kännas att bo här? – Tryggt, socialt och modernt. Med garage under husen

blir miljön bilfri. Barnen kan leka  utomhus i en säker miljö. Vi har  också tänkt till för att man ska  kunna röra sig mellan husen.  Barnen ska lätt kunna springa  över till kompisarna och de vuxna ska kunna titta in till grannarna. Det här är en social miljö som främjar möten.

 

För den moderna barnfamiljen – När vi jobbar med Ikano Bostad är det den moderna barnfamiljen som står i centrum. Familjen som både vill göra saker tillsammans och ha utrymme för egna aktiviteter. Den klassiska TV-soffan spelar inte samma roll i familjelivet som för bara fem-tio år sedan. Nu har ju alla i familjen sin egen TV i fickan. Men det behövs ändå ett rum där alla kan samlas när det ska röstas på Mello eller spelas spel. Här har vi gjort hela nedervåningen till en stor social yta med kök och allrum, men det finns också ett socialt rum på övervåningen. Där kan barnen hänga medan de vuxna umgås med vänner nere utan en TV som stör.

Vad är du särskilt nöjd med? – Att vi har lyckats ta vara på förutsättningarna optimalt. På husen som vetter mot den gamla K-märkta fabriksväggen i puts har vi fått till härliga takterasser, på andra har vi skapat balkonger där man har överblick när barnen leker på den gemensamma gården. Och övriga hus har egen uteplats.

Vilket skulle du själv välja? – Takterass tror jag. Fast uteplats är ju aldrig fel… hmm… nu blev det svårt.

imgo.jpg