Nordisk arkitektur möter italiensk modernism

Hagastaden är Stockholms nyaste stadsdel. Här bygger Ikano Bostad  två hus. Ett tio våningar högt tornhus med utsikt över Norra Stadsparken och ett klassiskt lamellhus med totalt 62 lägenheter tillsammans. En modern tolkning av palatsen i de gamla städerna, säger Alessandro Ripellino, konstnärlig ledare på arkitektfirman med samma namn.

Vilken är din vision för Ikano Bostads kvarter i nya Hagastaden?

– Vi ville skapa robusta byggnader som håller länge. Våra tankar gick till palatsen i de gamla städerna. Men vi ville göra en modern tolkning – bygga ett rennässanspalats för 2000-talet. Vi tänkte oss hela kvarteret som ett stort stenblock. Ur det har vi skulpterat fram husen. Precis som sten skiftar i karaktär, färg och struktur gör fasaderna det.

Du kommer ursprungligen från Italien. Syns det i din arkitektur?

– Definitivt. Jag är uppvuxen i Rom. Säkert är det därför jag älskar storstaden. Jag försöker förena den fina nordiska arkitekturen med den italienska varianten av modernismen.

Vilken har varit den största utmaningen?

– Att husen är högre än normalt i Stockholm. Byggnaderna får inte kännas för tunga. Vi har använt oss av knepet att binda ihop våningsplanen två och två. Då ser tio våningar ut som fem.

Hur ska det kännas att bo här?

– Urbant och modernt. Nära till allt – mitt i stadens puls men granne med naturen.

Alessandro Ripellino

”Vi tänkte oss hela kvarteret som ett stort stenblock. Ur det har vi skulpterat fram husen.”

Foto: Joachim Lundgren

Mer om Brf Utveckla