Frågor och svar

Här hittar du vanliga frågor och svar för dig som vill köpa bostadsrätt, har köpt bostadsrätt eller är medlem i Ikano Förmån.

Vill köpa bostad

 • Hur vet jag när bostadsrätterna börjar säljas i ett bostadsprojekt?

  Om du är intresserad av att köpa en lägenhet i ett av våra projekt så rekommenderar vi att du håller utkik på ikanobostad.se/kopa-bostad , där vi löpande uppdaterar med information om våra projekt. Gör en intresseanmälan på projektet du är intresserad av får att få information om när lägenheterna börjar säljas.

  Ett tips är också att bli medlem i Ikano Förmån. Att bli medlem är kostnadsfritt och du får information via mejl när vi släpper nya lägenheter till försäljning. 

  Läs mer och bli medlem i Ikano Förmån här.

 • När kan jag se priser och planlösningar för bostadsrätterna i ett bostadsprojekt?

  Som förmånsmedlem får du se priser och planlösningar först av alla. Då kan du logga in och se dem i samband med att vi släpper lägenheterna till försäljning. Här kan du läsa mer om Ikano Förmån.

 • Hur gör jag om jag vill köpa bostad av Ikano Bostad?

  Mycket är nytt när du ska köpa en nybyggd bostad. Därför är det viktigt att du köper din nya bostad av en förening som är skapad av ett seriöst och långsiktigt företag. För oss är det viktigt att det känns tryggt och enkelt.

  Allt börjar med att du visar ditt intresse för någon av våra bostadsprojekt eller bostadsrätter. Du behöver därefter signiera vissa avtal och vi kommer vara med dig hela vägen under ditt köp.

  Läs mer om hur du köper bostadsrätt

 • Vad gäller vid eventuell uthyrning eller försäljning innan inflyttning i nybyggd bostadsrätt?

  När du har tecknat upplåtelseavtal kan du överlåta (sälja) din lägenhet. Du måste själv först tillträda innan din köpare kan få tillträde till lägenheten. Den som förvärvat din lägenhet måste ansöka om medlemskap i bostadsrättsföreningen och det ska var mycket speciella skäl för att din köpare inte ska bli godkänd.

  Om du vill upplåta (hyra ut) i andrahand ska du ansöka om det hos bostadsrättsföreningen. Du ska vid ansökan ange vem du vill hyra ut till och för vilken period. Det gäller även om du ska hyra ut till en släkting eller familjemedlem. Du ska ha ett skäl som t.ex. kan vara studier/anställning på annan ort eller sambo på prov. Skulle föreningen inte lämna sitt samtycke, kan du söka tillstånd i Hyresnämnden och de gör då en prövning av ärendet.

  Den tid du får hyra ut är tidsbegränsad och ges vanligtvis inte för längre tid än ett år. Du kan sedan ansöka på nytt men ju längre tiden går desto mindre är möjligheten att du får tillstånd att hyra ut för ytterligare period.

  Föreningen har möjlighet att ta ut en avgift för andrahandsupplåtelse från dig på maximalt 10 % av prisbasbeloppet per år (för närvarande 4 650 kr) om det finns med i föreningens stadgar och styrelsen beslutat om det.

  Det är inte tillåtet att hyra ut för korta perioder till olika personer via t.ex. Airbnb så att det liknar hotellverksamhet.

Har köpt bostad

 • När får jag göra inredningsval när jag har köpt lägenhet?

  Inredningsvalen görs cirka ett år innan tillträde. Som kund hos oss får du information i god tid.

 • När kommer fakturan på de inredningsval jag har gjort till lägenheten?

  Hälften av kostnaden för inredningsvalen i din bostadsrätt faktureras i samband med att valen görs. Resterande del får du en faktura på i samband med tillträdet.

 • Hur gör jag för att välja egna tillval när jag gör inredningsval?

  Tyvärr kan du inte göra egna tillval än de vi erbjuder i projektets inredningskatalog utan det utbud som finns i katalogen är de val som kan göras. Detta beror delvis på att vi ska kunna hålla tidsplanen så att ni kan flytta in i tid. Dessutom vill vi garantera god kvalitet på både produkter och utförande när vi lämnar över lägenheten till er på tillträdesdagen.

 • När får jag komma och titta på min lägenhet?

  Du kommer att bjudas in till två platsbesök under produktionstiden. Ett under stomskedet och ett när större delen av inredningen så som kök och badrum är på plats.

 • När får jag veta om det finns parkering till min bostadsrätt?

  Några månader innan tillträde till din nya lägenhet skickar vi ut en anmälan om parkering. Platserna fördelas sen i turordning efter när avtal tecknades.

Frågor och svar om Ikano Förmån

 • Kan man vara två på samma konto i Ikano Förmån?

  Medlemskapet i Ikano Förmån är personligt så det går tyvärr inte att registrera flera på samma konto. Att bli medlem är dock gratis så vi rekommenderar att ni båda blir medlemmar. Då får ni samma information om säljstarter.

  Ett annat alternativ är att den andra personen gör en intresseanmälan för de projekt ni är intresserade av så får hen också information löpande om just det projektet. Om hen inte vill bli medlem av någon anledning.

 • Vad har jag för kötid i Ikano Förmån?

  Logga in till Ikano Förmån, under fliken "Mina uppgifter" hittar du ditt medlemsdatum i Ikano Förmån.

 • Hur loggar jag in på Mina sidor?

  Inloggningen till Mina sidor för Ikano Förmåns medlemmar där du kan anmäla intresse till våra bostadsrätter, se din kötid osv hittar du här.

 • Jag kan inte logga in på mina sidor?

  Det finns lite olika lösningar beroende på vad det är som är fel:

  Får du ett meddelande om att e-postadress eller lösenord är fel?

  Kontrollera att du använder samma e-postadress som du gjorde när du registrerade ditt medlemskap. Kommer du inte ihåg lösenordet kan du begära ett nytt.

  Har du raderat e-postadressen du registrerade ditt medlemskap med?

  Mejla oss på hej@ikanobostad.se så hjälper vi dig.

  Är du medlem eller endast intresseanmäld?

  Det har hänt att medlemmar har anmält intresse för ett bostadsrättsprojekt i tron om att de samtidigt blir medlemmar i Ikano Förmån. Så är det tyvärr inte. Är du inte medlem så kan du registrera dig som medlem i Ikano Förmån här.

  Har du fortfarande problem med att logga in? Maila då hej@ikanobostad.se så hjälper vi dig.

 • Vad är Ikano Förmån?

  Ikano Förmån ger dig förtur till våra kommande bostadsrätter. Det betyder att du får välja och kan köpa lägenhet innan den öppna försäljningen startar. Ikano Förmån är gratis men för att bli medlem behöver du vara 18 år.

  Det här får du som medlem:

  • förtur till våra bostadsrätter
  • tillgång till Mina sidor där du kan hantera dina intresseanmälningar och köpanmälningar på tillhörande bostadsrätter.
  • digitalt medlemsbrev till din mejl om våra nya bostadsprojekt
  • medlemserbjudanden

  Läs mer och bli medlem i Ikano Förmån här.

Vill du köpa bostad?

En Ikanobostad är noga genomtänkt från golv till tak för att du ska få ut så mycket som möjligt av ytan.

Ikano Förmån

Ikano Förmån ger dig förtur. Det betyder att du får välja och köpa bostad innan den öppna försäljningen startar.

Kom på visning

Kom och ta en titt på våra kvadratsmarta nybyggda bostadsrätter.