Tryggt köp

Här hittar du allt du behöver veta om ditt bostadsköp. Som att vi finns vid din sida från första visning till beslut, från första spadtag till inflyttning. Tryggt att veta, eller hur?

Anmäl intresse

Det första steget mot din nya bostad är att hitta den. När du gjort det kan du göra en enkel intresseanmälan.

Köp tryggt

Det andra steget är då du faktiskt köper din nya bostad. Från förhands- till upplåtelsesavtal till att göra dina egna inredningsval. 

Flytta hem

Det sista steget är det innanför din nya bostad. Men vi finns fortfarande vid din sida. Efter två år hälsar vi på och ser till att allt fungerar som det ska. 


Anmäl intresse

Mycket är nytt när du ska köpa en nybyggd bostad, och för oss är det viktigt att det känns tryggt och enkelt för dig. Men för att kunna berätta hur köpresan går till måste vi ju börja någonstans. Och det gör vi med en enkel intresseanmälan.

 • Gör en intresseanmälan

  Du gör en intresseanmälan på bostädernas egna projektsidor, som ger dig möjlighet att hålla dig uppdaterad om vad som händer i projektet. Du kan göra en eller flera intresseanmälningar och du får en bekräftelse via mejl med mer information. Projektsidorna hittar du under Köpa bostad.

  Redan i det här steget blir du erbjuden att bli medlem i Ikano Förmån. Det är helt kostnadsfritt och gör att du får tillgång till Mina Sidor där du kan hantera dina anmälningar. Ett medlemskap ger dig också fördelar längre fram i bostadsresans gång!

 • Alltid fast pris

  Något som kan vara skönt att veta redan från början, är att du alltid köper våra bostäder till ett fast pris. På så vis slipper du tänka på en krånglig budgivning och kan helt fokusera på att hitta ditt drömhem.

 • Säljstart och visning

  Vilket datum försäljningen drar igång informerar vi om i god tid, om du gjort en intresseanmälan eller är medlem i Ikano Förmån. I samband med säljstarten välkomnas du på visning av både lägenheter och området.

  På vilket sätt visningen ska gå till är upp till dig. Du kanske vill komma på en helt privat visning? En öppen visning? Eller varför inte på distans via ett videosamtal? Visningen sker på dina villkor, så att du känner dig trygg.

  Tips! Är du medlem i Ikano Förmån så får du en tids försprång på säljstarten. Bra va? Läs mer här.

 • Gör en köpanmälan

  När säljstarten drar igång har du som gjort en intresseanmälan 11 dagar på dig att göra en köpanmälan, förutsatt att du är eller blir medlem i Ikano Förmån. När tiden över kontaktar mäklaren alla som lämnat köpanmälningar i turordning. 

  Bra att veta är att du kan göra flera anmälningar och att de inte är bindande. Hittar du en bostad som passar dig även efter säljstarten går det såklart fortfarande bra att göra en intresseanmälan. När du gjort det kontaktar mäklaren dig.

 • Erbjudande om bostad

  När perioden för köpanmälan är över kontaktar mäklaren alla som anmält intresse i turordning. Den som har längst kötid får erbjudande om att köpa sitt förstahandsval. Det lönar sig att vara ute i god tid!

 • Teckna ett bokningsavtal

  När du har valt en bostad tecknar du ett bokningsavtal och betalar en bokningsavgift på 20 000 kr. Detta innebär att bostaden nu är reserverad just för dig!

  Mot en administrationsavgift på 7 000 kr kan bokningsavgiften dock betalas tillbaka om du skulle ångra dig. Då kan vi sälja bostaden till en annan köpare istället.

Köp tryggt

Vi finns vid din sida när du köper din bostadsrätt. Du får en personlig kontaktperson som kan svara på alla dina frågor och funderingar. Dessutom får du löpande information av oss via mejl, så att du kan känna dig trygg med att du inte missar något viktigt. Men låt oss gå igenom lite om vad som händer under den här perioden.

 • Dags för förhandsavtal

  Nästa steg i resan mot ditt nya hem är ett förhandsavtal. Det tecknar du när din nya bostadsrättsförening har satt ihop en kostnadskalkyl och fått tillstånd att ta emot förskottsbetalning. Samtidigt betalar du in ett förskott på 50 000 kr till bostadsrättsföreningen, med avdrag för de 20 000 kr som du tidigare har betalat i bokningsavgift.

  Innan du tecknar förhandsavtal behöver du ett lånelöfte från din bank. Banken gör då en personlig prövning och hjälper dig med en boendekostnadskalkyl så att du får överblick på dina boendekostnader.

  När du väl tecknat avtalet är bostaden din!

 • Bo i en trygg bostadsrättsförening

  När du köper en bostadsrätt av oss startar vi bostadsrättsföreningen och följer den under det första året. Banken som finansierar bostadsrättsföreningens lån känner väl till föreningens ekonomi.

  Bostadsrättsföreningens kostnadskalkyl och ekonomiska plan granskas av två godkända intygsgivare från Boverket. Bostadsrättsföreningen ansvarar för att teckna avtal för den ekonomiska och tekniska förvaltningen.

 • Gör dina inredningsval

  För att sätta personliga prägel finns det en del personliga inredningsval du kan göra i din nya bostad. Vissa är kostnadsfria och för andra tillkommer en kostnad. Vi skickar dig en inredningskatalog och samtidigt bjuder vi in till ett inredningsmöte för att prata mer om dina olika val. 

 • Teckna ett upplåtelseavtal

  Ungefär 2-3 månader innan du ska flytta in är det dags att teckna upplåtelseavtalet. Du gör det så snart bostadsrättsföreningens ekonomiska plan har registrerats hos Bolagsverket och föreningen fått tillstånd att upplåta bostadsrätt.

  I samband med det betalar du också en dellikvid på tio procent av den totala insatsen. Med avdrag av de 50 000 kr du redan betalat. 

Flytta hem

Det är nu det är dags att flytta in i din nybyggda bostad! Men vi finns här för att se till att det fortfarande känns lika tryggt och enkelt. Det gäller allt från föreningens ekonomi, besiktningar till att du får en helt gratis snickartimme. Kanske har du en jobbig hylla du vill slippa sätta upp? 

 • Dags att flytta in

  På själva tillträdesdagen ska hela insatsen av lägenheten vara betald. Innan du får nycklarna i handen måste du visa ett kvitto på att du har betalat. Men sen är det dags att äntligen flytta hem!

  Något som är tryggt att veta är du har ett tillträdesskydd. Om du inte kan flytta in på din utsatta tillträdesdag kan du efter en särskild prövning få skjuta upp din inflyttning med upp till tre månader. 

 • Vi håller ekonomin stabil

  Skulle det finnas någon osåld lägenhet kvar efter tillträde köps den av oss på Ikano Bostad. På det sättet drabbas inte din bostadsrättsförening av minskade intäkter från insatser och årsavgifter. 

 • En slutbesiktning

  För att du ska känna dig trygg med att allt fungerar innan du flyttar in slutbesiktigas bostaden av en opartisk besiktningsman.  

  Såklart kan du själv vara med för att framföra dina synpunkter och kanske kontrollera de personliga val du gjort.

 • Glöm inte din snickartimme

  Hos oss får du alltid en snickartimme när du flyttat in i din nya bostad. Då kommer en av våra trevliga snickare och löser det där som kan vara krångligt att fixa själv. Allt från TV-fästen i väggen och lampkrokar i taket till spegeln i hallen. Helt utan kostnad.

 • Tvåårsbesiktning

  Efter två år görs en tvåårsbesiktning av din bostad. Då kontrolleras om det har uppkommit några garantifel sedan slutbesiktningen - tryggt va?

Vill du köpa bostad?

En Ikanobostad är noga genomtänkt från golv till tak för att du ska få ut så mycket som möjligt av ytan.

Kom på visning

Kom och ta en titt på våra kvadratsmarta nybyggda bostadsrätter.

Ikano Förmån

Ikano Förmån ger dig förtur. Det betyder att du får välja och köpa bostad innan den öppna försäljningen startar.