Är det här början på en lång vänskap?

Det trygga bostadsbolaget

Ikano Bostads rötter finns i Småland där vi startades av IKEA:s grundare. Vi drivs av att hitta lösningar som gör vardagen enklare för de många människorna. Vi tror på att vi människor behöver rota oss för att känna oss trygga. Då mår vi som bäst. För att våra kunder ska känna sig trygga och trivas i våra bostadsområden känner vi ett stort ansvar för helheten när vi utvecklar, bygger och förvaltar bostäder. Vi satsar långsiktigt på att utveckla hela bostadsområdet och arbetar alltid utifrån områdets förutsättningar för att skapa hållbara stadsdelar och boendemiljöer. Och vi gör jobbet tillsammans – med våra kunder, kommuner och andra aktörer i branschen. Är det här början på en lång vänskap?


Kort om oss
       Ledning        Finansiell info

Vår vision

Att skapa möjligheter för en bättre vardag.

Våra värderingar

Våra värderingar baseras på sunt förnuft, enkelhet, att arbeta tillsammans och att våga gå vår egen väg. Dessa värderingar understödjer i sin tur vårt löfte: på schyssta villkor. Genom att leva våra värderingar vill vi vara det värderingsstyrda företaget som sticker ut på bostadsmarknaden.

Värderingar och löfte

 • Arbeta tillsammans

  Alla som arbetar på Ikano är viktiga för vår framgång som företag. Våra olika bakgrunder och unika styrkor gör det möjligt att skapa dynamiska och högpresterande arbetsgrupper som arbetar tillsammans för Ikanos långsiktiga lönsamhet.

  Vi har ett omtänksamt och inkluderande arbetsklimat där vi delar erfarenheter och kunskaper, kommunicerar öppet och ärligt och inspirerar varandra. Vi lyssnar på våra kunder och samarbetspartners för att skaffa oss kunskap, och vi tror att göra misstag och ta lärdom av dem är ett naturligt sätt att förbättra vår verksamhet.

  Vi vill skapa möjligheter för en bättre vardag. Det kräver att vi arbetar tätt tillsammans med entusiasm, värdesätter det dagliga arbetet och firar framgångarna. Det ger oss mod att utforska och finna bättre vägar tillsammans.

 • Våga gå vår egen väg

  Det som gör oss unika är att vi försöker att göra saker annorlunda. Inte bara för sakens skull, utan för att skapa enkla och meningsfulla lösningar som gör skillnad för människor.

  Vi drivs av nyfikenhet och strävar efter att hela tiden hitta nya och bättre sätt att driva vår verksamhet och skapa mervärde för våra kunder. För att lyckas måste vi våga ställa den enkla frågan ”Varför?”

  Att tänka annorlunda handlar även om att utmana etablerade mönster. Men att våga vara annorlunda innebär inte alltid att man skapar något nytt. Det kan även innebära att ta vara på det som redan gjorts. Varför uppfinna hjulet på nytt?

  När vi går vår egen väg gör vi det för att ligga steget före, minska kostnaderna och stärka verksamheten. Allt för att förbättra och förenkla kundernas vardag. Kort sagt, vad vi än gör idag kan vi göra lite bättre imorgon.

 • Sunt förnuft och enkelhet

  Sunt förnuft och enkelhet är en del av vårt småländska arv och vår kultur. Det handlar om att vara oss själva och vara verklighetsförankrade. Att förstå våra kunders behov och hitta lösningar som förbättrar deras vardag.

  Vi vill göra affärer på ett enkelt, jordnära och samtidigt kostnadsmedvetet sätt. Det handlar om att få bort onödiga processer, att vara praktisk och att använda sunt förnuft för att lösa problem.

  Färre regler och färre ord är enklare att förstå och följa. Policydokument och riktlinjer är ibland nödvändiga, men ska kommuniceras på ett tydligt och ärligt sätt.

 • På schyssta villkor

  På Ikano frågar vi oss alltid: ”Är det här på schyssta villkor?” Vi utvärderar ständigt våra lösningar och vårt sätt att jobba med kunder, samarbetspartners och medarbetare, eftersom vi bedriver en verksamhet på lång sikt och vill bygga hållbara relationer.

  Schyssta villkor är grundläggande för att bygga starka relationer, skapa mervärde och utveckla verksamheten. Vi lever efter vårt löfte, på schyssta villkor, eftersom vi vet hur viktigt det är för ett företag att hålla det man lovar. På schyssta villkor betyder en bra balans mellan risker, arbete och lönsamhet. Det betyder också att vi är öppna och tydliga i vårt sätt att göra affärer och tar ansvar för de beslut vi fattar.

  Ikano vill vara ett ansvarsfullt företag, en schysst arbetsgivare och en bra granne. Genom att ta ansvar för ekonomiska, sociala och miljörelaterade aspekter som berör vår verksamhet, jobbar vi för en hållbar framtid. Vi jobbar särskilt hårt för att stödja olika sociala initiativ där vi tror att vår insats kan göra skillnad.

Med rötterna i Småland

Ikano Bostad ingår i koncernen Ikano Group. Ikano Group var från början en del av IKEA som grundades 1943 av Ingvar Kamprad i småländska Älmhult. Men 1988 blev Ikano en egen företagsgrupp ägd av familjen Kamprad.

I Sverige finns även Ikano Bank 

Vår affärsidé

Vi erbjuder kvadratsmarta, funktionella, hållbara och prisvärda bostäder för människor i livets alla faser. 

Fakta Ikano Bostad

Medarbetare:  488 (504)
Ägare:  Familjen Kamprad
Vd: Robert Jaaniste
Bostäder i produktion: 1 380 (2 200)
Hyresrätter: 5 760 (6 200)
Uthyrda lägenheter:   99,6% (99,8%)
Antal vårdplatser: 293 (263)
Omsättning: 2,9 mdkr (2,6 mdkr)
Huvudkontor:   Sundbyberg

Siffrorna gäller för 31 december 2018. Siffror i parentes gäller för  2017.

Vårt uppdrag

Förenkla vardagen för de många människorna så att de kan fokusera på att leva.

Ikano Bostads ledning

 

Robert Jaaniste
Vd

Pirjo Unnerstad
Head of HR

Roger Johansson 
CFO

Charlotte Kjellberg
Kommunikationschef 

Eva Asu
Head of IT

Sverker Andreasson
Strategisk utveckling

Mikael Hallengren
Produktionschef

Christian Mariager 
Fastighetschef

Linda Leppänen
Bostadsutvecklingschef Stockholm norr

Josefine Wikström
Bostadsutvecklingschef Stockholm söder

Maria Hagman
Bostadsutvecklingschef syd/väst

René Brandt
MD Ikano Bolig


Ikano Bostads styrelse

 

Från vänster: Lars Thorsen, Mats Håkansson, Ylva Sarby Westman, Anna Werntoft (ej med i styrelsen per 20190913), Daniel Skoghäll och Marie Gällstad. Ej med på bild: Daniel Landin och Inka Rask. 


Information om obligationslån

För att bredda finansieringen har Ikano, genom Ikano Bostad Stockholm Holding AB, emitterat ett säkerställt obligationslån på den svenska obligationsmarknaden. Nedan finns publicerad information och ekonomisk rapportering om vårt obligationslån.

Kommande rapporteringstillfällen

Den 25 mars 2019 förföll koncernens obligation. Koncernen har därmed inte längre några skuldebrev noterade på en reglerad marknad. Vi kommer därför inte att publicera fler finansiella rapporter eftersom kravet på delårsrapportering upphörde i samband med det.

Finansiella dokument

Jobba hos oss

Vi tror att det är bra att vara jordnära, ha roligt, samarbeta och göra skillnad.

Hållbarhet

Vi vill att det ska vara enkelt för människor att leva hållbart i och runt hemmet.

Nyheter

Ta en titt på våra nyheter och pressmeddelanden.