Tänk om vi kunde skapa en cykelpool för våra boende

En cyklande stad är en hållbar stad. Nu startar Ikano Bostad en cykelpool i Malmö som ger alla boende möjlighet att låna lådcyklar och minska på sina bilresor. Dessutom finns en egen cykelverkstad i huset.

I Malmös ekologiska stadsdel Västra Hamnen är det en självklarhet att tänka hållbart. Här ligger Ikano Bostads nya bostadskvarter Parken, med gröna tak, odlingslådor och nu även cykelpool samt cykelverkstad. Något som vi planerar för flera projekt framöver. Daniel Evertsson på Ikano Bostad är en av personerna bakom cykelpoolen i Parken.

- Vi vill ge möjligheten att bo i stan och minska beroendet av bilen. Vanliga cyklar har många men i cykelpoolen finns lådcyklar som man kan använda när man ska handla, så att man då ska slippa ta bilen. Det är ett mervärde för dem som bor hos oss.

I kvarteret Parken ligger både hyreshus och bostadsrätter. Alla boende blir automatiskt medlemmar i cykelpoolen och får tillgång till lådcyklarna. Du bokar via en bokningssida, får en kod som används för att låsa upp cykeln och betalar per timme. Peter Wickström på Ikano Bostad berättar att idén är ett sätt att tänka om. Istället för att bara uppfylla krav på antal parkeringsplatser, erbjuds de boende ett alternativt transportmedel. Cykelpoolen är ett sätt att erbjuda en lösning som förenklar vardagen.

- Vi försöker tänka, hur lever vi våra liv och hur kan vi göra livet enklare för våra boende. Vi gjorde en topplista med bra saker. Cykelpool ger våra köpare en enklare vardag, särskilt om man har pooler med transportcyklar. Det är något som är dyrt att köpa och det tar mycket plats så det är praktiskt att ha i huset.

I kvarteret Parkens garage kommer det också att finnas en cykelverkstad att dela på, med pump och några verktyg så att du kan fixa din cykel på plats.

- Det lilla kan också göra det mycket enklare för dem som bor. Som att ha ett litet cykelmeckarrum, säger Peter. 

Vi vill ge möjligheten att bo i stan och minska beroendet av bilen.
Daniel Evertsson, Ikano Bostad

 Varför cykelpool och cykelverkstad i huset?

Hållbarhet står alltid i centrum när vi bygger och delningsekonomi är något vi arbetar med i våra projekt. Att erbjuda lådcyklar att dela på, är både bra för miljön samtidigt som det förenklar vardagen för våra boende. 

Omtanke + nytänk = omtänk

Vi är mer än ett bostadsföretag. Vi tänker utanför väggarna. Vi tänker om.