Ahmed har varit med i Ikano Akademin och siktar på att bli fastighetsskötare.

Tänk om vi kan hjälpa ungdomar in i arbetslivet

Ikano Bostad erbjuder varje år en grupp ungdomar att vara med i Ikano Akademin. Det är en möjlighet för ungdomar i våra bostadsområden att få en fot in i arbetslivet. Under projektanställningen på fyra till åtta månader får deltagarna lära sig enklare utemiljö- och fastighetsskötsel och i samarbete med stadsdelen får de även hjälp med coaching och cv-skrivning. Genom vårt breda kontaktnät hjälper vi sedan ungdomarna att få kontakt med potentiella arbetsgivare.


Vägen till den första anställningen

Amir har en brokig bakgrund. När han kom ut ur fängelset, 24 år gammal, fick han en ny chans med hjälp av Ikano Akademin. Han kallar det en guldchans.

– Jag hade kontakt med socialtjänsten och fick träffa Anders Wahlqvist på Ikano. Han erbjöd mig en plats akademin och sa att om jag visar framfötterna så kan de hjälpa mig. Jag fick en push. De ställde upp till 100 procent och stöttade mig hela vägen.

I akademin arbetar ungdomarna med fastighetsskötsel och trädgårdsarbete, uppgifter som även bidrar till bättre boendemiljö i området.

– Man ska sköta jobbet och komma i tid. Det fanns dom som inte skötte sig men de fick flera chanser att ändra på sig. Anders har tålamod och försöker ägna mycket tid för att hjälpa dom som kommer till akademin.

Efter några månader får ungdomarna möjligheten att matchas mot företag för att komma in i arbetslivet. Amir fick en lärlingstjänst på ett ventilationsföretag efter rekommendation av Ikano och har nu sin första anställning.

– Alla borde ha detta i sina bostadsområden. Det skulle vara bra för alla att ha ett sådant stöd. Hade jag inte fått den hjälpen som jag fick av akademin hade jag inte jobbat nu. Det var en chans jag fick som förändrade mitt liv.

Hade jag inte fått den hjälpen som jag fick av akademin hade jag inte jobbat nu. Det förändrade mitt liv. 
Amir

 Varför vill ett bostadsföretag hjälpa arbetslösa ungdomar?

Genom att ge dem möjlighet till arbetslivserfarenhet och kontakter minskar vi utanförskapet. Det leder till mindre gängbildningar, mindre skadegörelse och ökad trygghet för alla hyresgäster.

Omtanke + nytänk = omtänk

Vi är mer än ett bostadsföretag. Vi tänker utanför väggarna. Vi tänker om.