Hyra bostad

För dig som söker eller bor i hyresrätt hos oss.

Mina sidor

På Mina sidor kan du som är hyresgäst eller som söker bostad enklare och tryggare hålla kontakten med oss och du kommer att hitta flera förbättringar.

Serviceanmälan

Om du upptäcker att något inte fungerar som det ska i din hyresrätt ber vi dig anmäla det till oss. 

Ledigt just nu

Även du som inte är registrerad kan titta på vårt lediga utbud. För att registrera intresse på lediga objekt måste du först registrera dig på Mina sidor.

Nya hyresrättsprojekt

Våra kommande nybyggda hyresrätter har ljus inredning, golv i ek och helkaklade badrum. Köken är välutrustade och moderna med induktionshäll och inbyggd kyl/frys från IKEA.

Kontakt

Vi arbetar alltid för att hantera ditt ärende på bästa sätt. Om du väljer kontakt utifrån vad –och var – det gäller kan vi om möjligt hjälpa dig ännu snabbare.

Så går det till

Det här är vanliga frågor till oss. Kanske är det samma frågor som du har? I så fall hittar du svaren här!

Viktigt att veta om du vill hyra lägenhet

 • Du ska ha fyllt 18 år.
 • Du får inte ha några betalningsanmärkningar.
 • Du har en stadigvarande inkomst som inte understiger tre gånger årshyran för den aktuella lägenheten före skatt.
 • Vi tar alltid en kreditupplysning på dig.
 • Som regel tar vi referenser från tidigare hyresvärd.
 • Ikano Bostad tillåter inte andrahandsuthyrning av hyreslägenheten i fall att försäljning av den tidigare bostaden tar längre tid än beräknat, eller inte säljs.

Registrering och intresseanmälan

För att vi ska ha rätt uppgifter om dig och för att du ska få tillgång till Mina Sidor måste du skapa ett konto. Det måste du göra även om du sen tidigare har haft ett konto hos oss för att söka bostad. För att söka en ledig lägenhet hos oss behöver du registrera dig som bostadssökande. 

Registrera dig som bostadssökande

Logga in var sjätte månad

För att ditt konto med dina uppgifter och intresseanmälningar ska finnas kvar hos oss behöver du minst var sjätte månad  logga in på din sida. I annat fall stängs ditt konto och dina uppgifter raderas. Då måste du registrera dig som bostadssökande på nytt och ditt registreringsdatum blir ett senare datum.

Bra att veta

 • Lediga lägenheter på vår webbplats

  När vi får in en uppsägning av en lägenhet lägger vi ut den lediga lägenheten på vår webbplats. Hur länge lägenheten ligger kvar varierar.

  För närvarande lämnar vi i Stockholm 50% av våra lediga lägenheter till Stockholm Stads Bostadsförmedling.I Västerås samarbetar vi med Bostad Västerås som förmedlar merparten av våra lediga lägenheter där.  

 • Vad händer efter du anmält intresse?

  När du anmält intresse för en ledig lägenhet finns du också med i våra listor över sökande för just den lägenheten. Vi tar kontakt med dig via e-post om du är aktuell för en visning. Så länge du kan se lägenheten under Mina intresseanmälningar är uthyrningsprocessen pågående. Normal handlingstid för att hyra ut en lägenhet är ca 14 dagar. Tänk gärna på att endast anmäla ditt intresse för de lägenheter som du verkligen kan tänka dig att bo i. 

 • Syns inte lägenheten under Mina intresseanmälningar?

  Om en lägenhet som du har anmält intresse för inte längre syns under Mina intresseanmälningar, beror det på att lägenheten har hyrts ut till annan sökande.

 • Inbjudan till visning

  Vi har inget kösystem utan vi utgår från våra grundkrav. Om vi finner fler likvärdiga kandidater när vi väljer ut vem som får gå på visning så får den sökandens registreringstid en viss betydelse. Vi verkar för att hitta hyresgäster för ett långsiktigt boende. 

  Antalet personer som bjuds in till visning varierar från lägenhet till lägenhet. Inbjudan skickas via e-post. Om du får en inbjudan till visning är det viktigt att du läser informationen i inbjudan. Om du inte kan komma är vi tacksamma om du meddelar oss detta då vi gärna vill ge den chansen till en annan sökande.

 • Visning av lägenheter

  Formen för lägenhetsvisningar kan variera något. Vanligtvis ordnar vi en så kallad öppen visning, där medarbetare från Ikano Bostad visar bostaden. I vissa fall kan visningen av en bebodd lägenhet skötas av befintlig hyresgäst. Då handlar det ofta om en visning för ett mindre antal inbjudna intressenter. Står lägenheten tom är det alltid våra medarbetare som du träffar.

  Efter visningen är det väldigt viktigt att du lämnar besked om du är fortsatt intresserad eller inte. Om du är intresserad är det bra om du tar fram gällande arbetsgivarintyg och aktuell inkomstuppgift.

 • Vem får lägenheten?

  När alla varit och tittat på lägenheten och återkommit med svar, går vi vidare med de som tackat ja. Vi gör en kreditupplysning, ringer referenser från tidigare hyresvärd samt begär in arbetsgivarintyg som styrker inkomst och anställningsform om det behövs.

  När vi har tagit beslut om vem som får lägenheten, tar vi kontakt och erbjuder ett förstahandskontrakt. Sökande som varit på visning och inte erbjuds lägenheten blir informerade om att lägenheten hyrts ut till annan sökande.

 • Varför fick inte jag lägenheten?

  När vi väljer vem som ska bjudas in till visning så tittar vi på att den sökande uppfyller våra grundkrav gällande inkomst, antal boende i lägenheten och att man är myndig. Vi tittar också på hur länge man varit sökande hos oss och därför har registreringsdatumet en viss betydelse i vårt urval.

  Vi har väldigt många sökande på alla våra hyreslediga lägenheter och därför kan det ta lång tid innan man blir erbjuden en visning och ett ev. kontrakt.

  Tips! Se till så att dina personuppgifter i din ansökan är korrekt ifyllda och att inga uppgifter som vi efterfrågar saknas. Anmäl också bara intresse för de lägenheter som du verkligen är intresserad av. 

 • Kontraktsskrivning

  Vi träffar alltid våra blivande hyresgäster för kontraktsskrivning. Vi går igenom kontraktet tillsammans, informerar om inflyttning och svarar på eventuella frågor. Det enda du behöver tänka på inför kontraktsskrivningen är att ha med dig giltig legitimation.

  I samband med kontraktsskrivning måste våra blivande hyresgäster skriva på en sanningsförsäkran om att det uppgifter som legat till grund för uthyrningen är korrekta.

Livet som hyresgäst

Då det mesta ingår i ditt boende, slipper du trix och fix med underhåll, service och reparationer. 

Lediga hyresrätter

Hitta ditt nya hem!

Kontakta oss - Hyresrätt

Här hittar du våra kontaktuppgifter för hyresrätter